Noi alerte meteo COD GALBEN. ANM anunţă temperaturi sufocante şi furtuni violente

Canicula va persista în România. Meteorologii au extins avertizarea de caniculă până sâmbătă. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade. De asemenea, ploile se extind. Va ploua în Transilvania, Banat și Oltenia, iar în noaptea de vineri spre sâmbătă (29/30 iulie) și în Moldova și nordul Dobrogei.

29 iul. 2022, 10:09
Noi alerte meteo COD GALBEN. ANM anunţă temperaturi sufocante şi furtuni violente

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN de instabilitate atmosferică temporar accentuată şi ploi însemnate cantitativ pentru intervalul 29 iulie, ora 12:00 – 31 iulie, ora 22:00.

„În intervalul menționat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată la deal și la munte, local în Transilvania, Banat și Oltenia, iar în noaptea de vineri spre sâmbătă (29/30 iulie) și în Moldova și nordul Dobrogei. Vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, local, cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40…50 l/mp.

Din după-amiaza zilei de sâmbătă (30 iulie), instabilitatea atmosferică va deveni deosebit de accentuată, îndeosebi în jumătatea de vest a țării”, a transmis ANM.

Citeşte şi: Prognoza meteo 25 iulie – 7 august. Valul de caldură se intensifică, dar va ploua aproape în fiecare zi

De asemenea, a fost emisă o alertă COD GALBEN de caniculă şi disconfort termic ridicat pentru zilele de 29 şi 30 iulie.

„În vestul și în sudul țării valul de căldură se va intensifica și îndeosebi în după-amiaza zilei de sâmbătă (30
iulie) disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de
unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade.

Sâmbătă (30 iulie) disconfortul termic va fi ridicat, pe alocuri, și în restul teritoriului. Duminică (31 iulie) valul de căldură va persista local în Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei”, potrivit ANM.

Citeşte şi: Prognoza meteo 29 iulie 2022. Vreme călduroasă şi disconfort termic ridicat. Unde vor lovi furtunile

 

PROGNOZĂ SPECIALĂ PENTRU BUCUREȘTI

Valul de căldură va persista, disconfortul termic va fi ridicat și indicele temperatură – umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Începând cu seara zilei de sâmbătă (30 iulie), va crește probabilitatea pentru manifestări de instabilitate atmosferică (averse, descărcări electrice și intensificări ale vântului). Temperaturile maxime vor fi de 33…36 de grade, iar cele minime se vor situa în jurul valorii de 20 de grade.