CORONAVIRUS în România: 99 de cazuri. Ne apropiem galopant de scenariul 3, se vor decide noi măsuri restrictive

Autorităţile române au anunţat noi cazuri de coronavirus în România. Numărul total al îmbolnăvirilor a ajuns sambata la 99. Doar doua cazuri confirmate ne despart de scenariul 3 de masuri. În pregătirea intrării în scenariul 3, care se activează după înregistrarea a 101 pacienți, spitalele vor fi pregătite pentru a prelua cu infecții non-coronavirus pentru ca acele clinici specializate în boli infecțioase să fie puse la dispoziția doar a pacienților cu coronavirus.

RomaniaTV.net
13 mart. 2020, 05:54

Caz 99: Bărbat, 54 de ani, Constanţa, soţ caz 98, testul a fost lucrat în reţea privată

Caz 98: Femeie în vârstă de 53 de ani, Constanţa, a călătorit în Austria şi Germania, medic laborator, confirmată pozitiv, testul a fost lucrat în reţea privată.

Caz 97: Bărbat de 39 de ani din Dolj, întors pe 5 martie din Brescia. A fost în autoizolare până pe 12 martie, când a fost internat la spitalul de boli infecţioase din Craiova.

Caz 96: O femeie de 47 de ani din Bucureşti, contact al pacientului 45, de la Iaşi.

Femeie, 64 de ani din Neamț, venită din Italia in 09.03 confirmată in 13.03.

Caz 91
Copil, 1 an din Bacău, contact cu mătușa venită din Italia in 03.03 confirmat in 13.03. Mătușa este asimptomatică urmează testarea.

Caz 92
Femeie, 41 ani din Iași, lucrează in Mureș venită din Dubai in 08.03; face naveta Iași -București; din 09.03 a mers la serviciu; debut in 12.03 confirmată in 13.03

Caz 93
Femeie, 41 ani din Iași, sosita din Franța internata în Spitalul de boli infecțioase Iași în 13.03 confirmată în 13.03

Caz 94
Femeie, 27 ani din Caraș Severin, sosita din Italia în 10.03, carantinată în Dâmbovița confirmată in 13.03

Caz 95
Bărbat, 55 ani din Caraș Severin, venit din Italia carantinat în Dâmbovița confirmat 13.03.

UPDATE: O femeie de 49 de ani din Bihor, care a venit din Italia în 10 martie şi care se afla în autoizolare, a fost confirmată, vineri, cu noul coronavirus.

UPDATE: Două noi cazuri de coronavirus au fost diagnosticate, vineri seară, în România.  Este vorba despre o femeie din Caraş-Severin, venită în Italia, şi un bărbat din Bucureşti, venit din Londra. Numărul total al celor infectaţi se ridică la 88.

UPDATE: Încă patru cazuri de coronavirus au fost confirmate în România, vineri seară. 

Al 83-lea caz este un bărbat de 32 de ani din Timişoara, venit din Italia în 12 martie şi aflat în carantină.

Pacientul 84 este o femeie de 41 de ani, din Timişoara, venită din Italia în 12 martie şi aflată în carantină.

Al 85-lea caz este tot o femeie, de 33 de ani , venită din Italia în 11 martie şi aflată în carantină la Lugoj.

Pacientul 86 este un bărbat de 36 de ani, venit din Italia în 11 martie, aflat în carantină în Lugoj.

Dacă infectările trec de 100, România intră în scenariul 3. Este un scenariu amplu, care presupune măsuri mai restrictive. Autorităţile au decis că scenariul 3 este valabil între 100 şi 2001 infectări.

Din acel moment, autorităţile vor putea impune carantină şi la domiciliu, nu doar în spitale, având în vedere că în multe zone s-ar putea depăşi capacităţile unităţilor medicale. Există planuri inclusiv pentru organizarea carantinei în hoteluri. Ce se întâmplă în spitale în scenariul 3 Spitalele vor funcţiona după un alt program şi vor fi aduşi medici de acasă, din libere. Zonele dedicate bolnavilor de COVID-19 vor fi lărgite, iar celelalte cazuri vor fi mutate în paturi din „spitalele de suport”, care vor fi stabilitate de autorităţi. Având în vedere că circa 10% din cazurile de îmbolnăvire sunt grave şi necesită tratament special, 10% din paturile de terapie intensivă vor fi păstrate în permanenţă pentru cei infectaţi. Asta înseamnă un număr de aproximativ 400 de cazuri la nivel naţional. Scenariul 3 presupune şi trecerea de la măsuri de prevenţie la măsuri de triaj în spitale, ceea ce înseamnă că afecţiunile care nu sunt urgente vor trece pe planul secund faţă de cazurile de COVID-19.

Vor fi luate şi măsuri mai restrictive privind mobilitatea persoanelor în zonele de focar şi în centrele urbane, însă autorităţile vor să ţină secrete aceste pregătiri. Oficialii se tem de repetarea situaţiei din Italia, acolo unde informaţii despre închiderea nordului ţării au fost publicate înainte de un anunţ oficial, ceea ce a dus la migrarea în masă către sud şi împrăştirea virusului cu şi mai multă forţă.

UPDATE: Grupul de Comunicare Strategică anunţă oficial al 82-lea caz de coronavirus în România. Este vorba despre un tânăr de 20 de ani, din București, venit din Marea Britanie în data de 12 martie 2020. Este internat în Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof.dr. Matei Balş”, din data de 13 martie și confirmat pozitiv din aceeași dată.

UPDATE: O tânără în vârstă de 26 de ani, din Bucureşti, este pacientul cu numărul 81. Aceasta se afla în autoizolare din 9 martie. În prezent se află internată în Spitalul de boli infecțioase Victor Babeș.

UPDATE: A fost diagnosticat pacientul cu numărul 80, un bărbat de 26 de ani din Prahova. Acesta a venit din Italia pe 12 martie şi a intrat în carantină în aceeaşi zi. El a fost confirmat pozitiv la Spitalul „Matei Balş”

UPDATE: Alte patru cazuri de infectare cu coronavirus au fost diagnosticate vineri în Braşov şi în Covasna. Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, una dintre cele patru persoane este un bărbat de 44 de ani din Braşov care s-a întors din Boston pe 11 martie, fiind internat cu simptomatologie specifică a doua zi.

Tot în Braşov a mai fost confirmat un caz – femeie de 51 ani, venită din Italia, aflată în carantină.

De asemenea, testele de coronavirus au ieşit pozitiv în cazul a două femei de 16, respectiv 77 de ani din Covasna. Prima este contactul unei persoane pozitive, cealaltă a avut contact cu o familie venită din Italia.

UPDATE: Ministerul Sănătăţii anunţă noi cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus.

Caz 74: Barbat, 50 ani, medic, manager spital
Caz 75: Barbat, 62 ani, pacient contact cu medicul gastroenterolog (caz30).

Bărbatul de 62 de ani este un pacient care a intrat în contact cu medicul de la Spitalul Gerota, infectat de ofiţerul în rezervă al MAI.

UPDATE: Inca 3 cazuri din Timiş

  • caz 71 Femeie, 40 de ani carantinata la Timișoara
  • caz 72 Femeie 50 de ani, carantinata in Timișoara
  • caz 73 Femeie, 33 de ani din Timiș.

UPDATE: Alte două cazuri de coronavirus în România. Ultimele două cazuri confirmate sunt la un bărbat de 26 de ani din Mehedinţi, venit din Italia pe 12 martie, şi o femeie de 52 de ani, tot din Mehedinţi, contact cu bărbatul de 26 ani, venită din Italia tot în data de 12 martie, precizează autorităţile.

Ambele cazuri sunt carantinate la Mehedinţi.

Persoanele infectate cu COVID-19 (coronavirus) sunt internate în spitale din București, Iași, Cluj-Napoca, Timișoara, Craiova și Constanța și se află sub supraveghere medicală permanentă. Starea generală a pacienților este bună, cu excepția pacientului internat la ATI la Institutul Victor Babeș. Starea pacientului internat la ATI la Institutul Victor Babeș este una ameliorată față de momentul internării.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 2.067 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 13.745 de persoane sunt în izolare la domiciliu și sub monitorizare medicală.

UPDATE: 68 de persoane infectate cu coronavirus in România. Ultimele patru persoane depistate pozitiv sunt din Constanţa, între ei şi un senator din Parlamentul României.

Este vorba de 3 bărbaţi şi o femeie, toţi contacti cu prima persoană din judeţul Constanţa infectată cu coronavirus, un bărbat de 52 de ani, care este asistent medical în cadrul Spitalului Judeţean.
Numărul cazurilor diagnosticate la nivel naţional ajunge astfel la 68 de persoane, iar al celor dianosticate în cusul zilei de vineri, la 6 persoane.

Citeşte şi: Senatorul Vergil Chiţac, POZITIV cu coronavirus

Încă 5 cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus au fost confirmate în București, la INBI Matei Balș. Numărul cazurilor la nivel național a ajuns la 64

Este vorba de persoane care au intrat în contact cu persoane depistate pozitiv.

Caz 60: Bărbat, 39 ani, contact cu persoana care a călătorit în Germania.

Caz 61 – Bărbat, 53 ani, contact ( coleg birou) cu membru din familia pacientului care a fost internat în Spitalul Gerota.

Caz 62 – Femeie, 48 ani, contact, membru familie caz 61

Caz 63 – Tânăra, 22 ani, contact, membru familie cu cazul 61

Caz 64 – Tânăr, 23 ani, contact familie cu cazul 61

Citeşte şi: Mama femeii din Petroşani, care a infectat 6 persoane cu coronavirus: M-a sunat să o ajut că moare

Ofiţerul în rezervă al MAI s-a ales cu dosar penal pentru a minţit autorităţile, infectând cu coronavirus alte zeci de persoane cu care a intrat în contact în tot acest timp, inclusiv un medic din Spitalul Dimitrie Gerota care îi oferea îngrijiri medicale. 

„Referitor la bărbatul de 60 de ani diagnosticat cu COVID-19, facem precizarea că, pe numele lui a fost deschis un dosar penal, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 2, sub aspectul săvârşirii infracţiunii prevăzute de art 352 Cod Penal”, precizează miercuri Grupul de Comunicare Strategică.

Articolul invocat prevede că nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.

Dacă fapta este săvârşită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la o lună la 6 luni sau amenda.

Bărbatul infectat cu coronavirus de la Spitalul Dimitrie Gerota din Bucureşti are 60 de ani, este pensionar al MAI din 2015 și lucrează la ADP sector 4. În 5 martie, el a fost internat în spital, cu simptome diferite de cele uzuale la infectarea cu coronavirus, însă le-a dezvoltat la trei zile de la internare. 

Prima oară când s-a simțit rău și a mers la spital a fost în data de 3 martie. A doua zi a revenit la serviciu, iar în 5 martie s-a dus din nou la spital, când a și fost internat.

În seara zilei de 9 martie s-a stabilit că el are coronavirus și l-a răspândit altor persoane din jurul său. Între cei infectaţi sunt fiul, nora însărcinată în şapte luni şi nepotul.

Bărbatul declarase pe propria răspundere că nu a călătorit în afara ţării, când de fapt s-a întors în țară din Israel în data de 26 februarie. 

În urma anchetei epidemiologice, s-a aflat că acesta a împărțit mărțișoare în data de 2 martie la Amenajarea Domeniului Public sector 4, intrând în contact cu peste 120 de persoane.

Spitalul Gerota a fost închis, iar toate persoanele din instituție sunt testate.