Noi condiţii pentru acordarea zilelor libere plătite pentru părinţi. Ce s-a schimbat

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență locale sau Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă va decide numărul zilelor libere plătite pentru părinții copiilor din creșe, grădinițe și scolile închise, conform unui comunicat remis vineri de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS).

RomaniaTV.net
23 oct. 2020, 08:19
Noi condiţii pentru acordarea zilelor libere plătite pentru părinţi. Ce s-a schimbat

Executivul a aprobat normele de completare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.147/2020 privind acordarea unor zile libere pentru părinţi în vederea supravegherii copiilor şi a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 132/2020 privind măsuri de sprijin destinate salariaţilor şi angajatorilor în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum şi pentru stimularea creşterii ocupării forţei de muncă, se precizează în comunicatul Ministerului Muncii.

Citește și: ZILE LIBERE pentru părinţi când şcolile sunt închise. Cine şi cum le poate obţine

Prin urmare, „noul act normativ stabileşte că, în situaţia în care activitatea didactică în unităţile de învăţământ, inclusiv în cele de educaţie antepreşcolară şi preşcolară, se desfăşoară în scenariile 2 şi 3, respectiv prezenţa prin rotaţie la şcoală sau exclusiv online, numărul zilelor libere se acordă în funcţie de perioada prevăzută de hotărârea Comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă/Comitetului Municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă”, conform MMPS.

 Zile libere după închiderea şcolilor doar pentru unul dintre părinţi. Ce documente sunt necesare

Măsura va fi aplicată și în cazul părintelui sau reprezentatului legal care are în îngrijire, supraveghere şi întreţinere unul sau mai mulţi copii şcolarizaţi, cu boli cronice pentru care medicul de familie şi/sau medicul specialist au emis adeverinţe pentru realizarea educaţiei la distanţă.

În această situație, părintele trebuie să depună la angajator copia certificatului de naştere al copilului şi declaraţia pe proprie răspundere a celuilalt părinte că nu a beneficiat de zile libere potrivit ordonanţei de urgenţă, şi o copie a adeverinţei eliberate de medicul de familie şi/sau medicul specialist.

În cazul în care s-a stabilit aplicarea scenariului 2 sau 3, zilele libere plătite se acordă numai după epuizarea opţiunilor prevăzute de reglementările legale în vigoare pentru desfăşurarea activităţii prin telemuncă sau muncă la domiciliu.

Citeşte şi: Propunere-bombă! Vacanţa mare, luată ACUM de elevi! Când ar urma să se recupereze ORELE


loading...
Partenerii noștri