Noi informaţii despre starea bebeluşilor bolnavi. Medic: Ne interesează sechelele care rămân după terapie intensivă

Cazul îmbolnăvirilor bebeluşilor din Argeş ia amploare. Încă un copil a murit duminică-noapte la Spitalul Marie Curie din Capitală. Este deja al doilea deces înregistrat, iar autorităţile bâjbâie în anchetă. Corpul de control al premierului a început o anchetă la Spitalul Marie Curie şi la cel din Piteşti. Prof. dr. Mihaela Balgradean, de la Marie Curie, a explicat că este vorba de o boala grava, dar cu gravitati diferite in functie de fiecare pacient in parte.

16 feb. 2016, 13:06
Noi informaţii despre starea bebeluşilor bolnavi. Medic: Ne interesează sechelele care rămân după terapie intensivă

Doi dintre copiii diagnosticati cu sindrom hemolitic-uremic, internati la Spitalul „Marie Curie” pe Sectia de nefrologie, vor fi externati in cursul zilei de marti. 8 copii rămân internaţi în spitalul Marie Curie, 4 la secţia de nefrologie şi 4 pe terapie intensivă. Unul dintre copii este protezat respirator. Institutul National de Sanatate Publica a organizat o conferinta de presa, unde autoritatile au prezentat noi informatii despre starea bebelusilor bolnavi si stadiul anchetei.

„Vorbim de o boală gravă, dar cu gravitati diferite in funcţie de pacienti. Vorbim de cei 10 copii spitalizati la Marie Curie pentru ca această boala e ingrijita atat la nefrologie cat si la Terapie Intensivă. Nu toti care fac sindrom hemolitic au nevoie de dializa sau metode de resuscitare. Doi dintre copiii spitalizati la nefrologie vor fi externati. E vorba de 2 copii care nu au necesitat dializa, ci doar asitenta la terapie intensiva. Sindromul hemolitic e cea mai grava boala de tip insuficienta renala, insuficienta renala e primul semn al bolii. Funcţia renală se reia progresiv. Pentru noi si 2-3 ml de urina in plus conteaza pentru ca arata ca rinichii isi recapata functia. Au inceput sa manance, e important sa folosescă tubul digestiv. Starea lor generala e mai buna si ii vedem pe parinti ca sunt incurajati si multumiti si au spearnta. În boala asta trebuie rabdare, princepere. De multe ori e nevoie de spitalizari prelungite. Cei care au nevoie de dializa peritonala au nevoie de spitalizari chiar si de o luna de zile„, a declarat Prof. dr. Mihaela Balgradean, de la Marie Curie.

Medicii spun că aceşti copii au nevoie de o monitorizare pe termen lung pentru că pot rămâne cu sechele.

Pot lasa sechele, nu doar de functia renala. Unii care sufera de boala de rinichi progresiva pot avea nevoie de dializa pe tot parcursul vietii. Ne mai intereseaza si speram ca cei din terapie sa evolueze bine, ne intereseaza sechelele care raman dupa terapie intensiva, pentru ca au fost copii intubati si necesita manevre de resuscitare. Exista riscuri in ce priveste boala pulmonara, sistemul nervos central”, a completat cadrul medical.

Întrebată dacă administrarea antibioticelor la copii a agravat starea lor, specialistul a declarat că „administrarea unui antibiotic in perioada de inceput a bolii, adica in perioada dareica nu are efecte bune”.

„Nu ne mai da posibilitatea sa gandim ca am avea sansa depistarii bolii si al doilea: antiobioticul duce la preciptarea germenului si la agravarea bolii. Antibiotice se dau si la faringuite. Faptul aceasta exista această rutina in a prescrie antibiotic si intr-o boala usoara ramane o intrebare. În această boala nu ar fi trebuit sa se dea. Noi la nefrologioe din 2002 tratam această boala si am avut 5 decese. Nici acum nu stim cauza”, a mai spus medicul nefrolog.

Prof. dr. Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie, consilier onorific al ministrului Sanatatii:

„Toate probele au fost retestate si au iesit negative pentru tulpina de E. Coli care da sindomul hemolitic uremic. Dagnosticul a fost negativ din doua motive: pentru ca intervalul scurs dintre debutul bolii si testare a fost lung si pentru ca unii dintre acesti copii au primit un tratament antibiotic. Acest lucru exclude practic posibilitatea de a izola microorganismul patogen”.

Autorităţile au cerut sprijinul specialiştilor din Suedia în cazul bebeluşilor îmbolnăviţi. O echipă de la centrul european de control al bolilor ar putea să vină în ţară în zilele următoare. Între timp, Corpul de control al premierului a început o anchetă la
Spitalul Marie Curie şi la cel din Piteşti.

Sunt verificate schemele de tratament aplicate bebeluşilor. Mai mult de atât, ministerul sănătăţii spune că sunt şanse minime să identificecauza îmbolnăvirilor. În plus, toate spitalele din ţară sunt obligate să raporteze cazuri similare.

În funcţie de investigaţiile medicilor, va evolua şi ancheta procurorilor care au preluat acest caz.

Boala a răpus doi bebeluşi, alţi 8 sunt în continuare internaţi la Marie Curie însă pentru două familii veştile sunt bune: doi bebeluşi au fost externaţi marţi. Emoţiile nu trec însă pentru bebeluşii de la terapie intensivă care rămân internaţi şi care, s-ar putea alege cu sechele.

Părinţii disperaţi aşteaptă rezultate concrete ale anchetelor medicilor şi procurorilor. Deocamdată au fost făcute publice doar rezultatelor primelor probe recoltate: chiar şi aşa niciun răspuns cert. Apa îmbuteliată din supermarket-uri e bună de băut, laptele praf din farmacii e conform, iar din apa de la robinet, doar în 2 cazuri e nepotabilă.

„Apa, sursă proprie de la Mărăcineni, este nepotabilă, dar din declaraţiile parintilor, nu au folosit apa pentru prepararea laptelului, ci doar pentru supele pe care le dadeau copilului, deci apă fiarta. Izvorul public de la Stefanesti-Vlada, apa este nepotabila, dar de la aceasta fantana, tatal m-a sunat si mi-a zis ca nu a folosit niciodata aceasta apa deoarece s-a mutat cu copilul in Pitesti”, a declarat Sorina Honţaru, director DSP Argeş.

Citeşte şi: Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, despre cazul copiilor din Argeş: Ancheta epidemiologică este una dificilă

În plus, reprezentanţii ANSVA trebuie să dea rezultate probelor recoltate din portocale.

Fetiţa care abia împlinise un an s-a stins sub ochii medicilor de la Marie Curie. De o săptămână era în stare gravă, iar de vineri făcea dializă. Duminică-noapte a făcut stop cardio-respirator, doctorii au resuscitat-o, dar din păcate nu a putut fi salvată.