Noi materii opţionale pentru elevi. Propunerile Ministrerului Educaţiei

Ministerul Educaţiei vrea să lărgească aria materiilor opţionale pentru elevii de liceu. Potrivit propunerilor, elevii ar putea să studieze la liceu educaţie financiară, oportunităţi de carieră, public speaking, teatru sau managementul afacerilor.

07 ian. 2021, 10:57
Noi materii opţionale pentru elevi. Propunerile Ministrerului Educaţiei
Noi materii opţionale pentru elevi. Propunerile Ministrerului Educaţiei

Noi materii opţionale pentru elevi, de anul viitor. Ministerul Educaţiei a lansat în dezbatere publică noile planuri cadru pentru cei care intră la liceu din septembrie. Potrivit observatornews.ro, elevii de clasa a IX-a ar putea avea de ales dintre noi materii opţionale. Astfel, ar putea învăţa cum să îşi gestioneze banii, cum să se îngrijească de sănătate sau chiar cum să vorbească în public.

Elevii ar putea avea de ales dintre finanţe personale, inventică, Apps design, Animație/Animație 3 D, managementul afacerilor, scriere ficțională/creativă, drama/teatru /teatru educațional, Public speaking sau artă și comunicare.

În teorie sună frumos. În realitate, susţin reprezentanţii elevilor, opţionalele sunt, de fapt, materii impuse tot de şcoală.

„Aceste opţionale se fac doar pentru a salva nişte catedre, pentru a umple nişte norme. Dacă ai, de exemplu, un profesor de matematică care nu îşi face norma, face un opţional de matematică distractivă. Sau de chimie interesantă, care reprezintă materia respectivă dar cu un adjectiv pe lângă ea”, a declarat Rareş Voicu, citat de observatornews.ro.

Citeşte şi: Ministrul Educaţiei explică cum se va face redeschiderea şcolilor. „Nu excludem niciun scenariu. Plecăm de la cel mai optimist – 8 februarie toată lumea la şcoală”

 

Redeschiderea şcolilor se face în funcţie de numărul de infecţii COVID-19. Ministrul Educaţiei: „Şcolile s-ar putea redeschise din 8 februarie, dar nu mai devreme”

Ministrul Educaţiei a anunţat, miercuri, că şcolile s-ar putea redeschide în semestrul al doilea care începe din 8 februarie. Sorin Cîmpeanu a explicat că redeschiderea şcolilor nu ar putea fi făcută mai devreme de această dată, sub rezerva unei analize epidemiologice.

„În perioada 11 ianuarie 2021 – 8 februarie 2021, prin excepţie de la prevederile alineatului 1, în baza şi sub rezerva analizei situaţiei epidemiologice la nivel naţional, realizată de Ministerul Sănătăţii, împreună cu Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei, şi în baza Hotărârii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, prin Ordin al ministrului Educaţiei se poate dispune suspendarea activităţilor care impun prezenţa fizică a antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ şi continuarea activităţilor didactice în online”, a explicat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educaţiei a explicat că autorităţile vor ca şcoala să înceapă în format clasic din al doilea semestru, însă există rezerve privind evoluţia epidemiei de COVID-19.

„În condiţiile în care pandemia de COVID-19 afectează încă, după cum ştim, sănătatea populaţiei, se impune adoptarea în regim de urgenţă a cadrului legal care să asigure desfăşurarea procesului de învăţământ, astfel încât cadrele didactice şi elevii să beneficieze de drepturile constituţionale la învăţătură şi sănătate, în condiţii de siguranţă epidemiologică, demonstrând în acelaşi timp dorinţa Guvernului de trecere a şcolii în format clasic începând cu cel de-al doilea semestru al anului şcolar 2020-2021, sub rezerva evoluţiei epidemiologice”, a completat el.

Redeschiderea şcolilor se face în funcţie de numărul de infecţii COVID-19. Decizia finală, la sfârşitul luni ianuarie
Sorin Cîmpeanu a afirmat că în cea de-a doua jumătate a lunii ianuarie se va face o analiză, iar decizia va fi luată în ultima decadă din ianuarie.