Noi misiuni NASA: Un satelit spaţial şi un experiment legat de stelele neutronice VIDEO

NASA a dat undă verde pregătirii a două noi misiuni ce implică nişte costuri mai reduse pentru anul 2017, una dintre ele vizând lansarea unui satelit care să caute noi planete, iar cea de-a fiind un experiment ce se va desfăşura pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) în căutarea mai multor informaţii despre natura stelelor neutronice.

08 apr. 2013, 18:10
Noi misiuni NASA: Un satelit spaţial şi un experiment legat de stelele neutronice VIDEO

Cele două misiuni, „Transiting Exoplanet Survey Satellite” (TESS) şi respectiv „Neutron Star Interior Composition Explorer” (NICER) sunt ultimele două misiuni alese în cadrul Programului de Explorare Astrofizică al NASA. Costurile acestor misiuni se ridică la 200 de milioane de dolari pentru cea de lansare a satelitului şi respectiv 55 de milioane de dolari pentru experimentele privind stelele neutronice de pe ISS, scrie Agerpres.

Satelitul TESS va folosi o serie de camere cu spectru larg pentru a căuta exoplanete în jurul celor mai apropiate stele, în special a planetelor telurice aflate la distanţa potrivită faţă de stea pentru ca apa să nu se evapore dar nici să nu îngheţe.

„TESS va acoperi de 400 de ori mai mult spaţiu cosmic decât celelalte misiuni de căutare a exoplanetelor”, conform unui comunicat al coordonatorului misiunii, George Ricker de la MIT. „Vor fi identificate mii de noi planete în vecinătatea noastră galactică, cu accentul pus în mod special pe planetele similare Pământului”, a mai adăugat el.

După cum sugerează şi denumirea, TESS va descoperi exoplanete când acestea se vor interpune între obiectivul camerei şi steaua în jurul căreia orbitează, provocând o uşoară fluctuaţie a intensităţii luminii captate de la respectiva stea. Telescopul Kepler, aparţinând NASA foloseşte această strategie cu mare succes, reuşind să descopere deja peste 2.700 de potenţiale exoplanete, de la lansarea sa în martie 2009.

Spre deosebire de misiunea autonomă TESS, NICER se va desfăşura pe ISS. De acolo NICER va măsura variabilitatea surselor cosmice de raze X, într-o încercare de a înţelege mai bine stelele neutronice – rămăşiţele ultradense ale colapsului unor stele masive. Coordonatorul misiunii NICER este Keith Gendreau de la Goddard Space Flight Center al NASA din Greenbelt.

Ambele misiuni vor oferi noi date care vor ajuta la înţelegerea Universului, conform NASA. „Prin intermediul acestor misiuni vom afla mai multe despre cele mai extreme stări ale materiei, prin studierea stelelor neutronice, şi vom identifica mai multe sisteme solare din apropiere care au planete telurice în zona habitabilă”, conform unui comunicat semnat de administratorul asociat al NASA, John Grunsfeld.