Noi proteste în Piaţa Victoriei. Sindicaliştii din industria metalurgică îşi strigă nemulţumirile în faţa Guvernului

Noi proteste au loc, luni, în Piaţa Victoriei din Capitală. Sindicaliştii din industria metalurgică ies, din nou, în stradă. Aceştia îşi strigă nemulţumirile în faţa Guvernului.

14 feb. 2022, 08:29
Noi proteste în Piaţa Victoriei. Sindicaliştii din industria metalurgică îşi strigă nemulţumirile în faţa Guvernului

Noi proteste în Piaţa Victoriei. Mai multe sindicate din industria aluminiului organizează, luni, un protest în faţa Guvernului, principala revendicare fiind reglementarea pieţei de energie.

Noi proteste în Piaţa Victoriei

Protestul este organizată de Sindicatul Liber Alro, Sindicatul Alroproduct, Sindicatul UPS, Sindicatul Aluministul, Sindicatul Prelucrarea Aluminiului şi de Sindicatul Alum Tulcea.

Citeşte şi Transportatorii români anunţă proteste după model canadian

Sindicaliştii cer reglementarea pieţei de energie prin limitarea preţurilor la gazele naturale şi energie electrică la valoarea celor din decembrie 2020, pentru cel puţin un an, şi instituirea unei diferenţe de tratament între clienţii non-casnici care nu au beneficiat de ajutor de stat, legiferat prin OUG 81/2019, şi cei care au beneficiat de prevederile acestui act normativ.

De asemenea, sindicatele cer eliminarea exceptării beneficiarilor OUG 81/2019 de la plafonarea preţului energiei electrice şi plafonarea preţului acesteia la maxim750 lei/Mwh.

Producătorul de aluminiu Alro a anunţat, în 28 decembrie, că activitatea de producţie a aluminiului primar se va diminua, de la cinci hale de electroliză la două hale, ca urmare a creşterii preţului la gaze şi energie electrică. De asemenea, compania va implementa măsuri de reducere a costurilor şi de eficientizare a activităţii.

„Se naşte un fenomen imposibil de oprit, şi anume trimiterea a peste 1.300 de angajaţi în şomaj tehnic, oferindu-le acestora şi familiilor lor sărăcie, pentru că nu va mai fi posibilă angajarea lor şi redeschiderea capacităţilor închise, chiar dacă conducerea declarativ o face, întrucât investiţiile pentru repornire sunt de ordinul sutelor de milioane de dolari”, acuzau sindicaliştii la finalul anului trecut.

Manifestații de amploare sunt anunțate și la finalul lunii, când mii de cetățeni, indignați de facturile și prețurile uriașe, vor ieși în Piața Victoriei.

Nou protest la Uzina Mecanică Cugir. Angajaţii fabricii de armament cer salarii decente

Sute de muncitori de la Uzina Mecanică Cugir, una din cele două fabrici de armament din oraş, au întrerupt luni din nou activitatea, după ce vineri a fost un alt protest spontan, solicitând salarii decente.

„Unitate”, „Nu cedăm”, „Vrem dreptate” şi „Vrem salarii decente” sunt câteva din sloganurile celor care protestează pe platoul din faţa fabricii.

Vineri, au avut loc două proteste spontane la ambele fabrici de armament, Uzina Mecanică Cugir şi Fabrica de Arme, care funcţionează în oraşul Cugir.

Acţiunile de protest au avut loc la o zi după ce angajaţii au primit restul de plată, bani din care, spun ei, pot să acopere doar cheltuielile cu căldura şi electricitatea. Mulţi dintre ei au arătat presei fluturaşii de serviciu. O femeie a arătat astfel că, după 20 de ani de muncă, a primit 500 de lei avans şi 1.258 de lei rest de plată. Un alt bărbat a spus că, după peste 40 de ani de lucru în fabrică la „produse speciale” a primit, joi, doar 1.600 de lei.

Angajaţii au spus că nu au mai avut o majorare salarială de doi ani.

În cursul zilei de luni ar urma să aibă loc şedinţa Consiliului de Administraţie al Uzinei Mecanice Cugir.

Citeşte şi Proteste în Europa din cauza preţurilor mari la energie: „Energia nu este un lux, nici un cent în plus”