Noi reglementări date de Guvern: Timpul de muncă va putea fi redus, se acordă indemnizaţii şi se încurajează telemunca

Guvernul a aprobat vineri, în timpul unei şedinţe, o ordonanţă de urgenţă prin care sunt reglementate măsuri de sprijin destinate angajaţilor şi angajatorilor şi de stimulare a creşterii ocupării forţei de muncă în domeniile afectate de întreruperea sau restrângerea activităţii, în contextul pandemiei de coronavirus. 

RomaniaTV.net
07 aug. 2020, 16:56
Noi reglementări date de Guvern: Timpul de muncă va putea fi redus, se acordă indemnizaţii şi se încurajează telemunca

Guvernul a reglementat posibilitatea reducerii timpului de muncă, acordarea unor indemnizaţii pentru zilieri şi sezonieri, precum şi încurajarea telemuncii. Aproximativ 700.000 de persoane vor beneficia de noile măsuri adoptate, impactul bugetar fiind estimat la 2,4 miliarde lei, scrie News.ro. 

„Executivul a creat posibilitatea angajatorului să reducă, în această perioadă, timpul de muncă al salariaţilor, cu cel mult 50% din durata prevăzută în contractul individual de muncă, cu repartizarea corespunzătoare a programului de lucru şi cu reducerea corespunzătoare a salariului. Pe această perioadă salariaţii beneficiază de o indemnizaţie de 75% din diferenţa dintre salariul de bază brut prevăzut în contractul individual de muncă şi salariul de bază brut aferent orelor de muncă efectiv prestate ca urmare a reducerii timpului de muncă, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de legea bugetului asigurărilor sociale”, arată Ministerul Muncii.

Citeşte şi: Guvernul va adopta rectificarea bugetară săptămâna viitoare. Orban: „Să existe fundamentări solide pentru orice solicitare de bani”

Reducerea timpului de muncă se stabileşte prin decizia angajatorului, pentru o perioadă de cel puţin 5 de zile lucrătoare consecutive, acesta având obligaţia să stabilească programul de muncă pentru întreaga lună. De asemena, reducerea timpului de muncă se poate aplica şi în cazul programului de muncă în ture, precum şi în cazul programului de muncă inegal.

„Executivul va continua să sprijine şi persoanele care realizează venituri în regim independent şi care au beneficiat de indemnizaţia de şomaj tehnic în perioada stării de urgenţă/alertă, în baza OUG 30/2020. Astfel, în contextul reducerii temporare a activităţii, pe perioada stării de urgenţă / alertă aceste persoane vor putea beneficia de o indemnizaţie lunară de 41,5% din câştigul salarial mediu brut. Plata se va face de la bugetul de stat, prin Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială pe baza cererii şi a declaraţiei pe propria răspundere”, scrie în comunicatul de presă transmis de Ministerul Muncii.

Citeşte şi: Program de muncă redus pentru angajaţi. Statul suportă o parte din salariu. Măsurile şi pentru telemuncă şi zilieri DOCUMENT

Alte categorii care vor fi susţinute pentru a ajuta piaţa forţei de muncă, pentru o perioadă de trei luni, sunt zilierii şi lucrătorii sezonieri, conform sursei citate. 

Pentru zilierii care îşi desfăşoară activitatea într-unul din domeniile afectate de întreruperea sau restrângerea activităţii ca urmare a efectelor coronavirusului SARS-CoV-2 se acordă de la bugetul de stat o sumă reprezentând 35% din remuneraţia cuvenită zilei de muncă pentru o perioadă de trei luni, la alegerea beneficiarul de lucrări, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2020.

Beneficiarii de lucrări vor plăti aceşti bani zilierilor, din bugetul propriu, la momentul plăţii contravalorii muncii zilnice, şi ulterior vor deconta sumele plătite prin Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială şi agenţiile pentru plăţi şi inspecţie socială judeţene.

Citeşte şi: Studiu: Pandemia a prelungit ziua de muncă cu 48 de minute

Guvernul a mai decis să acorde pentru sezonieri o indemnizaţie de 41,5% din salariu, dar nu mai mult de 41.5% din câştigul salarial mediu brut pe economie, aferent perioadei lucrate. Această facilitate va putea fi acordată până la 31 decembrie 2020, pentru cel mult 3 luni, la alegerea angajatorului, pentru angajaţii care încheie contracte individuale de muncă pe perioadă determinată de până la 3 luni.

O altă măsură adoptată are ca scop impulsionarea angajatorilor să utilizeze telemunca, în contextul în care regulile de distanţare fizică, inclusiv la locul de muncă, trebuie menţinute.

Citeşte şi: Ponta susţine că starea de alertă va fi prelungită pentru organizarea alegerilor. „Stare de urgenţă va fi pe 28 septembrie după vot”

„În acest sens, Guvernul a prevăzut acordarea, o singură dată, a unei sume de 2.500 lei pentru angajaţii care au lucrat în regim de telemuncă în perioada stării de urgenţă sau de alertă pentru cel puţin 15 zile, pentru achiziţionarea de pachete de bunuri şi servicii tehnologice necesare desfăşurării activităţii în regim de telemuncă. Această măsură se adresează angajatorilor care au statutul de întreprinderi mici şi mijlocii şi care au făcut dovada utilizării telemuncii în perioada stării de urgenţă. Banii se acordă prin Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă din bugetul asigurărilor pentru şomaj, din subvenţii de la bugetul de stat, în limita bugetului alocat, până la 31 decembrie 2020”, precizează Ministerul Muncii.

Măsurile adoptate nu se aplică instituţiilor publice, angajatorilor care la data solicitării se află în faliment, dizolvare, lichidare sau care au activităţile suspendate şi nici angajatorilor care sunt înregistraţi în jurisdicţii necooperante în scopuri fiscale. Aproximativ 700.000 de persoane vor beneficia de noile măsuri adoptate de Guvern, impactul bugetar fiind estimat la 2,4 miliarde lei.