Noi reguli de parcare în Capitală. Ce se va întâmpla cu parcările de reşedinţă din 15 august

Începând cu data de 15 august, parcările administrate de Primăria Capitalei vor deveni cu plată. Stelian Bujduveanu, viceprimarului Bucureştiului, a explicat ce se va întâmpla cu locurile de parcare de reşedinţă.

05 aug. 2022, 10:14
Noi reguli de parcare în Capitală. Ce se va întâmpla cu parcările de reşedinţă din 15 august

Noi reguli de parcare în Capitală. Din 15 august, şoferii care îşi vor lăsa maşinile pe unul din locurile de parcare administrate de Primăria Capitalei vor trebui să plătească. Tarifele diferă în funcţie de zonă.

Noi reguli de parcare în Capitală. Viceprimar, anunţ de ultimă oră privind parcările de reşedinţă

Citeşte şi Noi locuri de parcare în Bucureşti. Nicuşor Dan: S-a deschis parcarea de la Cora Pantelimon. Accesul este gratuit deocamdată

Stelian Bujduveanu, viceprimarului Bucureştiului, a explicat că strategia Primăriei se concentrează pe zona centrală a Capitalei, precizând că în zona 2, care înseamnă majoritatea cartierelor Bucureștiului, „nu s-a exagerat” cu marcarea de locuri de parcare cu plată. De asemenea, acesta a explicat şi ce se întâmplă în cazul parcărilor de reşedinţă.

„Politica de parcare pe care o avem noi astăzi impune o strictețe în zona 1. În zona 2 nu s-a exagerat cu marcarea de locuri de parcare și cu crearea de noi locuri de parcare.

În București există două tipuri de locuri de parcare: cele de reședință, care sunt atribuite de sectoarele Municipiului București, și cele administrate de Primăria Municipiului București, trasate special și marcate cu albastru în toate zonele Capitalei. Nu ne atingem sub nicio formă de locurile de parcare de reședință pe care cetățenii le au și pe care le-au preluat de la primăriile de sector.

Ce aducem noi nou în această politică de parcare sunt noi beneficii pentru riveranii care nu au putut să preia un loc de parcare, pentru că s-au epuizat în proximitatea casei și venim cu un preț preferențial de 1,6 lei pe zi pentru orele 19.00-07.00, loc de parcare cu rezervare, în zona casei. Cele mai multe solicitări pe care le-am avut în București și în zona centrală sunt din partea riveranilor care nu mai au unde parca seara”, a explicat viceprimarul Capitalei, potrivit Digi24. 

Stelian Bujduveanu a ţinut să precizeze faptul că locurile cu rezervare vor fi marcate corespunzător, iar cei care găsesc o altă mașină parcată pe locul lor pot suna la poliție.

Potrivit viceprimarului Capitalei, în acest moment sunt 12.190 de locuri de parcare în zona centrală, iar numărul acestora urmează să crească la 30.000 anul viitor.

Cât va costa parcarea în Bucureşti din 15 august. Care sunt zonele de tarifare din Capitală

ZONA 0

– aria delimitată de străzile: Piața CA Rosetti – Str. Tudor Arghezi – Str. Dr. Dimitrie G Gerota – Str. Jean Louis Calderon – Strada CA Rosetti – Bdul. Nicolae Bălcescu – Str. Ion Câmpineanu – Calea Victoriei – Splaiul Independenței – Str. Halelor – Piața Unirii – Bdul. Unirii – Bdul. Mircea Vodă – Str Matei Basarab – Bdul. Hristo Botev – Piața CA Rosetti

ZONA 1

– aria cuprinsă între ZONA 0 și străzile: Piața Francofoniei – Calea 13 Septembrie – Sos. Panduri – Bdul. Geniului – Sos. Cotroceni – Splaiul Independenței – Bdul. Mihail Kogălniceanu – Str. Vasile Pârvan – Str. Berzei – Str. Gării de Nord – Piața Gării de Nord – Calea Griviței – Sos. Nicolae Titulescu – Bdul. Banul Manta – Bdul. Ion Mihalache – Str. Aviator Popișteanu – Bdul. Expoziției – Str. Parcului – Str. Tipografilor – Sos. București_Ploiești – Bdul. Aerogării – Str. Nicolae G Caranfil – Bdul. Beijing – Bdul. Mircea Eliade – Calea Floreasca – Str. Polonă – Str. Mihai Eminescu – Str. Traian – Bdul Pache Protopopescu – Sos. Mihai Bravu – Str. Traian Popovici – Calea Dudești – Bdul. Octavian Goga – Str. Nerva Traian – Bdul. Gheorghe Șincai – Str. Lânăriei – Calea Șerban Vodă – Bdul. Mărășești – Piața Libertății – Str. Mitropolit Nifon – Piața Regina Maria – Bdul. Libertății – Piața Francofoniei

ZONA 2

– aria cuprinsă între ZONA 1 și limita administrativă a Municipiului București

Parcarea se va plăti în intervalul orar 7-23, de luni până vineri.

Astfel, cei care parchează în zona 0 vor plăti 10 lei pentru o oră de parcare, cei care îşi lasă maşina în zona 1 vor plăti 5 lei pe oră, iar cei care au treabă în zona 2 vor plăti 2,5 lei pe oră.

Parcarea se va plăti în intervalul orar 7-23, de luni până vineri.

Șoferii pot alege de asemenea abonamente de o zi, o săptămână, o lună, un semestru sau un an pentru fiecare dintre aceste zone.

Cei care nu plătesc locul în parcările Primăriei vor primi 200 de lei amendă. Cei care parchează pe trotuar sau pe șosea vor fi sancționați conform Codului Rutier.

Citeşte şi Abonamente pentru parcare, în Bucureşti. Anunţul făcut de Nicuşor Dan, cum vrea primarul să rezolve problema traficului