Noi reguli pentru deschiderea şcolilor. Ce prevede Ordinul comun al Ministerelor Educaţiei şi Sănătăţii – DOCUMENT

Sorin Cîmpeanu şi Ioana Mihăilă au anunţat noi reguli pentru începerea şcolilor. Sub 6 la mie rată de infectare, prezenţă fizică în creşe, grădiniţe şi şcoli; după acest prag, rămân deschise doar creşele şi grădiniţele, elevii trec în online, cu excepţia învăţământului special.

01 sept. 2021, 09:36
Noi reguli pentru deschiderea şcolilor. Ce prevede Ordinul comun al Ministerelor Educaţiei şi Sănătăţii – DOCUMENT

Noi reguli pentru deschiderea şcolilor. Sorin Cîmpeanu şi Ioana Mihăilă au anunţat cum încep şcolile din 13 septembrie.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, miercuri, că până la 6 la mie rată de infectare, toate creşele, gradiniţele şi şcolile funcţionează cu prezenţă fizică, iar după depăşirea acestui prag, rămân deschise doar creşele şi grădiniţele şi toţi elevii trec în online, cu excepţia învăţământului special. Ministrul a anunţat că a fost elaborat ordinul comun cu Ministerul Sănătăţii privind măsurile pentru începerea şcolii, dar va fi semnat după avizul CNSU.

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a precizat că, în eventualitatea apariţiei unui caz de COVID-19 într-o clasă, în cazul celor de până la clasa a 6-a, copiii trec în online 14 zile, cu posibilitatea testării la 8 zile şi a reîntoarcerii la cursuri, dacă testele sunt negative, iar în cazul celor din clasele mai mari, copiii vaccinaţi sau care au trecut prin boală pot continua să înveţe faţă în faţă. Purtarea măştii în curţile şi în aer liber aferente şcoli nu e mai obligatorie, cu excepţia festivităţii de deschidere a şcolii.

 

Noi reguli pentru deschiderea şcolilor

Principalele prevederi ale ordinului comun de ministru aflat în lucru, ordin consultat de edupedu.ro:

Distanța între elevi rămâne cea de minimum 1 metru, sau maximum posibilă, acolo unde acel metru nu se poate realiza.

Școala trebuie să asigure permanent un stoc de rezervă de măști și materiale de protecție pentru elevi/studenți/personal.

Elevii și copiii de grădiniță cu probleme grave de sănătate, certificate medical, cu vârsta sub 12 ani (vârsta de la care pot fi vaccinați) pot fi scutiți de școală cu prezență fizică. La fel și cei cu vârsta mai mare de 12 ani, dacă au recomandare de la medic.

Pentru aceștia, unitățile de învățământ nu mai sunt obligate să asigure școală online, ci ordinul prevede următorul lucru: „conducerile unităților de învățământ vor identifica, după caz, soluții pentru asigurarea procesului educațional”.

A fost eliminată prevederea prin care personalul didactic aflat în grupe de risc putea desfășura activități didactice în sistem online, în baza unei adeverințe emise de medicul de medicina muncii sau de medicul curant.

Citeşte şi Sorin Cîmpeanu anunţă vouchere pentru elevii care se vaccinează. Ce se întâmplă cu profesorii nevaccinaţi

Care sunt cele două scenarii

ORDIN-COMUN-ME-MS-01-09-21

Scenariul 1: Participarea zilnică a tuturor antepreșcolarilor / preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, până la incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori.

Scenariul 2

a) Participarea zilnică cu prezență fizică în unitățile de învățământ a tuturor antepreșcolarilor / preșcolarilor și elevilor din învățământul special, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.Dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 6/1.000 de locuitori, până la instituirea stării de carantină la nivelul localității.

b) participarea zilnică, în sistem online a tuturor elevilor. Dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 6/1.000 de locuitori, până la instituirea stării de carantină la nivelul localității.

În situații justificate de infrastructură și resursele existențe, unitățile de învățământ sau unitățile conexe pot desfășura activități didactice în sistem online cu aprobarea Inspectoratului școlar județean, mai prevede documentul citat.

Citeşte şi Sorin Cîmpeanu, despre „albirea” plagiatorilor Victor Ponta şi Gabriel Oprea. Adevărul despre celebra OUG din 2014


loading...