Noi schimbări în Educaţie, votate de Parlament. Proiectul merge la promulgare la preşedintele Iohannis

Publicat: Miercuri, 13 Martie 2019 12:34 // Actualizat: Miercuri, 13 Martie 2019 13:07 // Sursa: romaniatv.net

Elevii ar putea fi obligaţi să stea mai mulţi ani la şcoală. Grupa mare de la grădiniţă şi ultimii doi ani de liceu, clasa a XI-a şi a XII-a devin obligatorii începând cu 2020, potrivit unor modificări la Legea Educaţiei votate de senatori. Proiectul de lege merge la promulgare la preşedintele Klaus Iohannis.

Liceul va deveni obligatoriu 4 ani începând de la anul, astfel că elevii vor merge la şcoală în total 13 ani. Şi asta nu este tot. Părinţii vor fi obligaţi să-şi trimită copiii la grădiniţă cel puţin un an, în grupa mare. Cele două modificări la Legea Educaţiei se regăsesc într-un proiect de modificare a Legii Educaţiei adoptat de parlamentarii din Senat, care a fost şi cameră decizională.

Cu alte cuvinte, învăţământul obligatoriu din România va fi de 14 ani. Schimbările nu se opresc însă aici. Documentul mai prevede că, până în 2023, copiii de patru ani vor fi înscrişi în mod obligatoriu la grădiniţă. Grupa mică va fi şi ea obligatorie până în anul 2030.

Este posibil, de asemenea, desfiinţarea Evaluării Naţionale de la clasa a VIII-a, în condiţiile în care învătământul obligatoriu începe la cinci ani şi se încheie la terminarea liceului, în clasa a XII-a.

"Nu vor fi dificultăţi de implementare pentru că în acest moment sunt circa 5.000 de şcoli în diferitele proiecte ale MDRAP. Sunt şi la noi 380 de grădiniţe. Cred că vom extinde puţin spaţiile de învăţământ destinate intrării în ciclul de învăţământ obligatoriu şi sigur şi ultimii ani de liceu. Toate aceste lucruri se petrec şi pe fondul reducerii dramatice a cifrei demografice. Ne confruntăm acum cu o reducere la jumătate a cifrei demografice faţă de acum 15 ani. Toate aceste lucruri crează premisa de a susţine demersul. Până la urmă nu trebuie să reţinem obligativitatea, ci suportul pe care statul îl va avea pentru aceste intrări şi ieşiri din ciclul de învăţământ", a declarat ministrul educaţiei, Ecaterina Andronescu.

Până acum, învăţământul obligatoriu ţinea până în clasa a X-a, iar părinţii trebuiau să-şi trimită copiii la clasa pregătitoare, celelalte grupe de grădiniţă fiind opţionale.

loading...
3 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
14 mar 08:43
Răspunde | Votează email 0 email
Anonim
SINGURA POSIBILITATE ESTE SA PLATEASCA IN FATA LEGII;PENTRU CA DACA IL CASTREAZA SI STA IN LIBERTATE ;DEVINE SI MAI TARE OBSEDAT SEXUAL SI SE RAZBUNA PE SOCIETATE SI MAI TARE:
14 mar 08:06
Răspunde | Votează email 0 email
Anonim
Singura posibilitate ca doctorii sa-ti treaca cu vederea comportamentul si gandirea total gresite este sa aiba alta functie mai importanta sau sa-i roage cineva important sa dea adeverinte ca esti ok psihologic ceea ce e foarte rar cazul.
14 mar 07:54
Răspunde | Votează email 0 email
Anonim
NOROC CA NU SUNT SOARELE:SUNT DOAR MULTUMITA DE EFORTURILE PROPRII DE PANA ACUM;DIN VIATA; FATA DE ATATA DISTRUGERE SI MIZERIE:
1
EUR
4.8341
RON
05 Aug
noapte 17 °
zi 33 °
Ultimele joburi adaugate
24 H