E oficial! Conducerea PNL a validat lista miniştrilor. Cum ar putea arăta viitorul Guvern Cîțu

Update. Biroul Politic Naţional al PNL, întrunit în sistem videoconferinţă marţi seara, a validat lista miniştrilor propuşi de liberali în Guvernul Cîţu.

23 dec. 2020, 00:34
E oficial! Conducerea PNL a validat lista miniştrilor. Cum ar putea arăta viitorul Guvern Cîțu
Sursa foto: Mediafax FOTO

Conducerea PNL a validat lista miniştrilor.

Au fost 63 de voturi pentru, două voturi împotrivă şi cinci abţineri, în condiţiile în care 33 dintre membrii BPN nu au votat deloc. Au fost împotrivă Florin Roman şi Ilie Bolojan. S-au abţinut Rareş Bogdan, Robert Sighiartău, Cristian Buşoi, Emil Boc şi Dan Motreanu.

Lista miniştrilor PNL în Guvernul Cîţu:

Ministerul Finanțelor – Alexandru Nazare

Ministerul Afacerilor Interne – Lucian Bode

Ministerul Apărării – Nicolae Ciucă

Ministerul Educației – Sorin Cîmpeanu

Ministerul Energiei – Virgil Popescu

Ministerul Afacerilor Externe – Bogdan Aurescu

Ministerul Agriculturii – Adrian Oros

Ministerul Muncii – Raluca Turcan

Ministerul Culturii – Bogdan Gheorghiu

„Aceasta este lista. A fost votată. Miercuri, urmează audierile în Comisii, cred că vor începe la ora 10.00 sau 11.00, cel mai târziu. Planul nostru este să avem votul în Plen începând cu ora 18.00, să fie depus și jurământul. După, tot Guvernul se va reuni la Palatul Victoria doar pentru o ședință foto. Acesta este planul”, a declarat premierul desemnat, Florin Cîțu.

Tensiuni uriașe și reproșuri în ședința liberalilor

Ședința liberalilor a fost una tensionată, mai mulți lideri PNL reproșându-i lui Ludovic Orban modul în care a negociat ministerele care revin partidului, potrivit g4media. Printre criticii liderului PNL s-au numărat Ilie Bolojan, Rareș Bogdan, Emil Boc, Florin Roman și Marian Petrache.

”Domnule Orban, ați vândut partidul. Voi face turul României pentru a le spune primarilor ca le-ați vândut partidul pentru funcția de președinte al Camerei Deputaților”, i-a spus și Florin Roman liderului PNL.

Mai mult, Roman l-a acuzat pe Orban că a eșuat în negocieri, că a trădat partidul și a umilit PNL, că de numele lui se va lega marea trădare a PNL în istoria partidului, că acordul lui a însemnat o declarație de război la adresa primarilor.

Și Rareș Bogdan s-a declarat extrem de dezamăgit de rezultatul negocierilor purtate de Orban.

”Modalitatea în care s-a ajuns aici a fost total nedemocratică. E anormal să afăm numele miniștrilor de la TV. E absolut dezamăgitor. Nazare e un om extrem de profesionist, dar nu e normal să avem liste făcute în alte părți. Funcția de la Cameră e importantă, dar nu vânzând tot”, ar fi spus Rareș Bogdan.

Ludovic Orban, întrebat ce le-a spus celor care l-au criticat, a declarat: „Le-am răspuns că PNL nu mai este singur la guvernare. PNL se află într-o coaliție. În negocierile purtate, mandatul acordat de Biroul Politic Național a fost respectat sută la sută.”

Știre inițială

Ultimele nume vehiculate sunt Nicolae Ciucă – ministru al Apărării, Lucian Bode – la Ministerul de Interne, Alexandru Nazare la Ministerul de Finanțe, Sorin Cîmpeanu la Ministerul Educației, potrivit unor surse politice.

Noi variante de miniștri propuse de PNL. Liberalii anunță marți seară miniștrii pe care-i propun în Guvernul Cîțu. După o săptămână de tensiuni uriașe în partid și nemulțumiri legate de negocierile lui Ludovic Orban cu USR-PLUS și UDMR , liberalii trebuie să-și dea acordul asupra numelor pentru cele nouă funcții de ministru.

Surpriza de pe listă este Alexandru Nazare, fost consilier în Ministerul Integrării Europene, secretar de stat în Finanțe și ulterior ministru al Transporturilor. Acum este opțiunea PNL pentru ministerul Finanțelor.

Ședința Biroului Permanent Național al PNL a început marți, de la ora 22.30, fiind convocată în sistem videoconferință.

Propunerile de miniștri ale PNL pentru Guvernul Cîțu:

Finanțe – Alexandru Nazare
Externe – Bogdan Aurescu
Apărare – Nicolae Ciucă
Energie – Virgil Popescu
Interne – Lucian Bode
Educație – Sorin Câmpeanu
Cultură – Bogdan Gheorghiu
Agricultură – Adrian Oros
Muncă – Raluca Turcan

Şi la USR PLUS au loc şedinţe de validare, lista de miniştri fiind – Vlad Voiculescu – Sănătate, Cristian Ghinea – Fonduri europene, Claudiu Năsui – Economie (de antreprenoriat şi IMM), Stelian Ion – Justiţie, Cătălin Drulă – Transporturi, Ciprian Teleman – Cercetare, transmite news.ro.

UDMR şi-a anunţat încă de luni seară propunerile de miniştri – Cseke Attila – Dezvoltare, Tanczos Barna – Mediu şi Eduard Novak – Tineret şi Sport.

Citiți și Florin Cîțu, desemnat premier al României. Klaus Iohannis a semnat decretul

Florin Cîțu a fost desemnat premier, marți seara, de către președintele Iohannis, după consultările cu partidele din coaliție.

Primele declarații ale lui Cîțu:

„Mulțumesc, domnule Președinte! Mulțumesc pentru încredere, mulțumesc coaliției de centru-dreapta pentru încredere! Vreau să îi asigur pe români că îmi dau seama și știu perioada dificilă prin care trece România și vreau să le garantez că voi face tot ce este posibil pentru a avea o guvernare stabilă și de lungă durată”, a declarat Florin Cîțu.

Premierul desemnat a afirmat că România trece printr-o criză dublă, una de sănătate și una economică, și a dat asigurări că, alături de echipa de specialiști cu care va guverna, va reuși să reașeze economia pe picioare.

Citiți și Florin Cîțu, primele declarații după ce a fost desemnat premier: „Trecem printr-o criză dublă, una de sănătate și una economică. Rolul nostru este să reașezăm economia pe picioarele ei”