Noii judecători CCR, Morar, Pivniceru şi Dorneanu, au depus jurământul în faţa preşedintelui Băsescu

Daniel Morar, Mona Pivniceru şi Valer Dorneanu şi-au preluat, luni, mandatele la Curtea Constituţională. Aceştia au depus jurământul de învestitură la Palatul Cotroceni şi vor avea mandate de nouă ani.

RomaniaTV.net
10 iun. 2013, 12:14
Noii judecători CCR, Morar, Pivniceru şi Dorneanu, au depus jurământul în faţa preşedintelui Băsescu

Morar, Pivniceru şi Dorneanu au depus jurământul în faţa preşedintelui Traian Băsescu şi a preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Crin Antonescu şi Valeriu Zgonea.

La ceremonie au luat parte şi ceilalţi membri ai CCR şi consilieri prezidenţiali şi de stat.

Daniel Morar, Mona Pivniceru şi Valer Dorneanu îi înlocuiesc pe judecătorii Acsinte Gaspar, Ion Predescu şi Aspazia Cojocaru, cărora le-a expirat mandatul pe 8 iunie.

În 25 martie, Daniel Morar a fost numit de preşedintele Traian Băsescu în funcţia de judecător la Curtea Constituţională, pentru un mandat de nouă ani, începând din 9 iunie.

Daniel Morar va avea rezervat postul de procuror pe care l-a ocupat la Parchetul Curţii de Apel Cluj până la preluarea funcţiei de judecător la Curtea Constituţională, propunerea fiind transmisă de CSM preşedintelui Traian Băsescu odată cu avizul pentru eliberarea din funcţie.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a luat act în 4 iunie de cererea procurorului Daniel Morar de eliberare din funcţie, începând din 9 iunie, când preia funcţia de judecător la Curtea Constituţională.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a trimis preşedintelui Traian Băsescu, după şedinţa Plenului din 4 iunie, propunerea de eliberare din funcţie a lui Daniel Morar cu rezervarea postului de procuror pe care l-a ocupat la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj.

Preşedintele a semnat în 5 iunie decretul de eliberare din funcţie a lui Daniel Morar.

În Monitorul Oficial din data de 28 martie au fost publicate Hotărârea Senatului de numirea Monei Maria Pivniceru şi Hotărârea Camerei Deputaţilor de numire a lui Valer Dorneanu în funcţia de judecător la CC.

Luna aceasta va expira şi mandatul de preşedinte CC a lui Augustin Zegrean. Judecătorul a fost desemnat, pe 17 iunie 2010, în funcţia de conducere a instituţiei, funcţie pe care o poate ocupa vreme de trei ani. Însă, potrivit Legii privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, mandatul preşedintelui poate fi reînnoit.

Printr-un decret din 18 aprilie 2007, preşedintele Traian Băsescu l-a numit judecător al Curţii Constituţionale pe Augustin Zegrean, care şi-a intrat în funcţie în 13 iulie 2007, mandatul său expirând în 2016.

Potrivit articolul 5 din Legea 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, CC se compune din nouă judecători numiţi pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit, trei judecători sunt numiţi de Camera Deputaţilor, trei de Senat şi trei de Preşedintele României. De asemenea, acelaşi articol prevede că CC se înnoieşte cu o treime din numărul judecătorilor din 3 în 3 ani.

În articolul 61 din Legea 47/1992 se precizează că judecătorii CC trebuie sa aibă pregătire juridică superioară, înaltă competenţă profesională şi o vechime de cel puţin 18 ani în activitatea juridică sau în învăţământul juridic superior, iar funcţia de judecător este incompatibilă cu oricare altă funcţie publică sau privată, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul juridic superior.