Notele lui Petrov la Securitate. Ce spune unul dintre foştii studenţi care a aflat că ar fi fost turnat de Traian Băsescu

Grupul de Investigaţii Politice a publicat copii după notele de mână scrise de sursa Petrov a Securităţii, identificat de undele surse CNSAS ca fiind Traian Băsescu. Notele sunt din perioada de studenţie de la Institutul de Marină, iar Petrov dădea note cu caracter personal despre colegii săi. Unul dintre cei turnaţi spune că ar fi putut avea de suferit de pe urma notelor.

04 iun. 2019, 11:40
Notele lui Petrov la Securitate. Ce spune unul dintre foştii studenţi care a aflat că ar fi fost turnat de Traian Băsescu

Notele olografe scrise de Petrov sunt datate 5 mai 1975, cu numerele 0020 şi 0023, predate către lt. col. Tudor.

În note, sursa Petrov scrie critic despre doi colegi de-ai săi. Pe unul îl numeşte superficial şi imatur, iar pe celălalt avid după bani şi caracter rău.

Nota 0020 din 05.05.1975: „Elevul B.I., deși dintr-o familie sănătoasă, manifestă prin acțiunile sale și modul său de a gîndi multă ușurință. Din discuțiile pe care le-am avut cu el, a rezultat că a venit la Institutul de Marină (…) pentru că această meserie îi dă posibilitatea să obțină niște avantaje materiale într-un timp foarte scurt. De asemeni, nu este dispus să se căsătorească decît foarte tîrziu și cu o fată care să aibă situația materială bună. În vara anului 1973 și a anului 1974 a avut relații cu femei de cetățenie cehă dar nu știu dacă în momentul de față mai întreține aceste relații”.

Nota 0023 din 05.05.1975: „Elevul sergent D.C. face parte din categoria oamenilor avari după bani, mergînd pînă la mercantilism. Din discuțiile purtate cu D.C., a rezultat clar că a venit la Institut pentru că acest lucru îi oferă posibilitatea unor cîștiguri materiale importante, cu condiția ‘să fii deștept’ (cum spunea el). Din discuțiile purtate cu verișoara lui – V – de profesie învățătoare, am înțeles că D.C. ar fi dispus, în cazul în care ar reuși să cunoască în străinătate o fată cu avere, să rămînă acolo. Cu verișoara lui D am avut ocazia să discut aceste probleme, deoarece am fost la un moment dat prieteni”.

Site-ul Dela0.ro a reuşit să stea de vorbă cu unul din cei doi studenţi turnaţi.

Ion Bîrgău, care a terminat Institutul de Marină şi a fost comandant de navă, spune că nu era prieten cu Traian Băsescu şi că nu şi că nu i-a făcut confidenţe.

„Cu ce a făcut Băsescu putea să-l dea afară din armată pe tata, pe fratele meu din facultate, iar eu eram mazilit. La asta nu s-a gândit, nemernicul?”, a spus Ion Bîrgău pentru Dela0.ro.

„Eu acasă am avut o educație militară. Probabil am spus la Constanța într-un grup mai mare: Bine că am venit aici, că nu mă mai cheamă tata la 9 seara în casă. Dar eu intim să-i spun lui așa ceva? Care alte convorbiri, Traine? Din discuțiile pe care le-am avut, adică never?”, a mai spus Bîrgău.

El este convins că Traian Băsescu turna ca să se simtp important.

„Să nu credeți că Băsescu era vreun prost care nu putea termina facultatea fără Securitate. O făcea din plăcere și ca să se vadă important într-o anumită zonă: Uite, eu colaborez cu Securitatea. Da, părea mea este că de aceea a făcut-o. Ca să pară important”, a mai afirmat Bîrgău.

Dosarul Petrov, trimis de CNSAS în instanţă

CNSAS a trimis în instanţă dosarul prin care solicită să-i fie recunoscută lui Traian Băsescu calitatea de colaborator al Securităţii, pe baza noilor dovezi găsite în arhive. Fostul preşedinte are mai multe adeverinţe de necolaborare cu Securitatea de la CNSAS, dar acum au apărut probe noi.

Traian Băsescu nu a negat că ar fi fost sursa Petrov a Securităţii, a spus doar că nu-şi aminteşte. El a refuzat să facă alte declaraţii, precizând că întâi merge în instanţă să-şi vadă dosarul.