Nou proiect de lege adoptat de Senat. Acesta vizează reglementarea unor măsuri de protecţie socială

Senatorii au adoptat marţi un proiect de lege iniţiat de parlamentari PSD care vizează reglementarea unor măsuri de protecţie socială în contextul epidemiei de coronavirus. Propunerea legislativă pentru completarea Legii nr.53/2003 - Codul muncii şi pentru reglementarea unor măsuri de protecţie socială a fost adoptat cu 91 de voturi "pentru", 27 "împotrivă" şi 12 abţineri.

RomaniaTV.net
31 mart. 2020, 19:13
Nou proiect de lege adoptat de Senat. Acesta vizează reglementarea unor măsuri de protecţie socială

Măsurile propuse se adresează unui grup-ţintă, format din persoanele cele mai afectate de consecinţele imediate ale COVID-19, persoane care şi-au pierdut deja locul de muncă sau care sunt supuse riscului de a şi-l pierde, potrivit expunerii de motive, potrivit Agerpres. 

Proiectul vine să completeze Codul muncii în sensul că, „pe durata suspendării temporare a activităţii şi sau a reducerii acesteia ca urmare a decretării stării de asediu sau stării de urgenţă, salariaţii afectaţi de activitatea redusă sau întreruptă, care nu mai desfăşoară activitate şi/sau au contractul individual de muncă/raportul de serviciu suspendat, să beneficieze de o indemnizaţie plătită din bugetul asigurărilor sociale de stat, în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, pe toată durata menţinerii stării de asediu sau a stării de urgenţă, după caz”.

Citește și: Românii ar putea fi scutiţi de plata chiriei. Proiectul de lege, în Parlament

Iniţiativa legislativă se adresează şi şomerilor care beneficiază deja de indemnizaţie de şomaj, perioada de acordare prelungindu-se cu trei luni de la data până la care a fost stabilit dreptul respectiv.

„Bugetul asigurărilor sociale de stat, într-o astfel de situaţie, trebuie să aibă în vedere posibilităţile de a-i sprijini pe români să treacă prin această criză formidabilă, astfel încât să nu fie periclitate alte plăţi. Faptul de a majora atât de mult această indemnizaţie face ca plăţi curente din bugetul asigurărilor de stat să fie puse sub semnul întrebării. Nu există nicăieri prevederea ca cei bonificaţi să-şi reia activitatea şi obligaţia angajatorului să facă acest lucru. Motiv pentru care PNL nu va vota”, a afirmat Hărău.

Citește și: PSD a depus un proiect de lege privind aplicarea unor scutiri de la plata chiriei, pe perioada stării de urgenţă

Ramona Dinu, din partea grupului senatorial USR, a criticat faptul că se propun facilităţi fiscale pentru reducerea temporară a activităţii pentru o serie de motive, fără a se discuta.

„Se amplifică presiunea pe bugetul asigurărilor sociale şi de stat în mod nejustificat, într-un moment când avem nevoie vitală de resurse. Grupul USR se va abţine de la vot”, a spus Dinu.