Noua catedrală-mamut din Rusia conţine mozaicuri cu Putin, Stalin şi anexarea Peninsulei Crimeea

Rusia va inaugura pe 9 mai o catedrală imensă pentru a sărbători 75 de ani de la victoria Armatei Roşii în faţa Germaniei naziste în cel de-Al Doilea Război Mondial. Pe pereții construcției apar mozaicuri cu Vladimir Putin, Iosif Stalin, dar și o scenă care descrie anexarea Peninsulei Crimeea, scrie The Guardian.

RomaniaTV.net
28 apr. 2020, 20:07
Noua catedrală-mamut din Rusia conţine mozaicuri cu Putin, Stalin şi anexarea Peninsulei Crimeea

Catedrala „Învierea Domnului” din Moscova va fi una dintre cele mai înalte catedrale ortodoxe din lume.  Diametrul spațiului de sub cupola principală va măsura 19,45 metri, anul în care s-a încheiat războiul.

Catedrala va mai conține un „drum al amintirilor” cu 1.418 trepte, acesta fiind numărul de zile pe care Uniunea Sovietică l-a petrecut în război, iar treptele principale vor fi construite din metalul obținut de la echipamente militare naziste, precum tancuri sau avioane.

O atenție deosebită au primit mozaicurile care îl prezintă pe președintele Vladimir Putin și pe alți oficiali ruși în timpul anexării Peninsulei Crimeea din 2014, operațiune condusă de trupe militare ruse nemarcate, cu soldați denumiți „omuleți verzi”.

Un panou fotografiat separat înfățișează mai multe femei în fața unui semn pe care scrie „Crimeea e a noastră”. Oficialii bisericii au confirmat imaginile, spunând că se obișnuiește ca mozaicurile să includă personaje reale.

Un alt mozaic prezintă parada din 1945 după victoria în fața Germaniei naziste, cu o mulțime de soldați care stau în fața Kremlinului cu un afiș pe care apare imaginea lui Stalin. Este una dintre primele apariții a imaginii lui Stalin pe o clădire publică după 1960.

Citeşte şi: Vladimir Putin, decizie-şoc în lupta împotriva COVID-19. Ordin de ultimă oră pentru Armata Roşie!

„Poartă un poster cu Stalin, dar el nu se află printre cei care sărbătoresc victoria, deși este comandatul”, a spus artistul care a realizat mozaicul pentru publicația Novaya Gazeta.

Președintele Vladimir Putin a reacționat cu precauție la dezvăluirile făcute cu privire la mozaicuri. Potrivit sursei citate, un purtător de cuvânt a declarat duminică: „Când i s-a spus despre asta, a zâmbit și a zis: Într-o zi urmașii noștri recunoscători ne vor aprecia meritele, însă este prea devreme să se întâmple acest lucru”.


loading...