Octavian Jurma estimează o creştere a infectărilor COVID în decembrie. Valul 5 ar putea începe în februarie

Jurma crede că în prezent situaţia epidemiologică este mult mai gravă decât o arată statisticile, care sunt incomplete.

25 nov. 2021, 08:18
Octavian Jurma estimează o creştere a infectărilor COVID în decembrie. Valul 5 ar putea începe în februarie

 

Medicul Octavian Jurma estimează că în România numărul persoanelor infectate cu virusul SARS CoV-2 va creşte uşor în decembrie, iar valul 5 al pandemiei va începe în februarie. În prezent, situaţia este mai gravă decât se crede deoarece nu se fac teste, mai spune specialistul.

Vești bune în contextul pandemiei de Covid 19: crește numărul studiilor care arată eficiența tratamentului cu AZD7442, produs cu anticorpi monoclonali
Specialiştii au mai multe scenarii privind evoluţia pandemiei în România. „Unul dintre scenariile posibile după care poate evolua rata de infectare în România în continuare este o creştere lentă cu oscilaţii mari după minimul valului 4, care va fi probabil în timpul vacanţei din decembrie când testarea va coborî la minimele anului. Un alt scenariu mult mai sinistru este că valul 4 este de fapt întârziat cu 2 luni în România (septembrie) faţă de valul 4 din Franţa sau Italia şi va fi urmat peste 2 luni, în ianuarie, de o recidivă mai agresivă chiar decât valul 4. Este un scenariu enunţat şi de col. dr. Gheorghiţă. În opinia mea, scenariul curent cel mai probabil pentru România rămâne între cele două, respectiv un platou relativ înalt cu profil ascendent, urmat de debutul unui nou val (valul 5) în februarie-martie, după modelul valului 3”, a explicat Octavian Jurma.

Italia înăspreşte restricţiile pentru nevaccinaţi. De asemenea, durata certificatului verde va fi redusă de la un an la 9 luni

Specialistul mai susţine că orice prognoză în România este mult îngreunată de „raportarea incompletă a datelor rezultate din secvenţiere şi de inhibarea testării”. De aceea, Octavian Jurma crede că în prezent situaţia epidemiologică este mult mai gravă decât o arată statisticile.

„Relaxarea mioritică e mai eficientă decât carantină şi vaccinarea vestice. Cum e posibil aşa ceva? Secretul succesului nostru este evident testarea în masă, mai precis absenţa ei. România are acum o rată de testare zilnică de doar 2,500 teste per milion de locuitori în plin val 4-Delta. În vara testăm pe jumătate, sub 1,250 de teste pe zi per 1 milion locuitori…. Situaţia din România acum, chiar dacă suntem incontestabil într-o fază rapid descendentă a valului 4, este mai gravă decât în multe din ţările care iau la incidenţe de la 1 sau 3 la mie măsuri de neconceput pentru autorităţile de la noi la 20 la mie”, a precizat Octavian Jurma.

Potrivit statisticii de marţi, în 24 de ore, în România au fost efectuate 54.729 de teste, din care 15.133 de teste RT-PCR şi 39.596 de teste rapide antigenice.