NOUL JOB al lui Klaus Iohannis: „Măsoară de 7 ori şi TAIE o dată. Pe Facebook, spui ce ai în cap”

Funcţia de preşedinte al ţării este un job nou pentru Klaus Iohannis. În primele 100 de zile, a avut o prezenţă "discretă", dar, cu timpul, trebuie să schimbe "politica de aşteptare" şi să devină mai vocal, însă nu "vocal asurzitor". Aceasta este părerea lui Bogdan Naumovici, care, a declarat pentru România TV, că metoda de a transmite mesaje pe Facebook este una prin care politicienii nu-şi asumă complet poziţia şi o folosesc ca să spună ce au în cap. În opinia lui Naumovici, discuţiile contradictorii dintre Iohannis şi Traian Băsescu "ar trebui să se desfăşoare într-un mediu privat".

06 apr. 2015, 06:28

Bogdan Naumovici a comentat pentru RomaniaTV.net strategia de comunicare a preşedintelui Klaus Iohannis şi prederinţa acestuia de a posta pe pagina sa oficială de Facebook în locul unei comunicări oficiale.

„Cred că este o metodă de a nu-ţi asuma complet declaraţia sau poziţia. Spui ce ai în cap dar fără să ţi-o asumi suficient de puternic cum ai facea-o când ai da o declaraţie oficială. E o metodă relativ nouă… Aceste metode sunt la jumătate între o poziţie oficială şi nicio poziţie. Politicienii le folosesc ca să spună ce au în cap dar să nu aibă greutatea diplomatică a unei poziţii oficiale”, a spus Bogdan Naumovici.

Naumovici susţine însă că „este prea devreme să punem sentinţe”, în contextul în care au existat critici faţă de modul de comunicare al noului preşedinte.

„Procesul se judecă, ca să zicem aşa. E devreme. Cred că prin comparaţie cu fostul preşedinte care era vocal, lumea are pretenţia de a fi mai jucător decât este, sau mai puţin vocal decât este. Este un job nou pentru el. De la funcţia de primar din Sibiu, nici măcar de la vârful politicii mari din România, să fii preşedintele ţării, cu tot ce înseamnă asta, angajamente externe, sau situaţia politică internă. E o perioadă firească de acomodare, nu ştiu dacă pentru asta îţi ajung trei luni sau ai nevoie de 6 luni. Îmi imaginez că dacă are puţină inteligenţă şi nu-l suspectez că n-are, măsoară de 7 ori şi taie o dată„, a spus Naumovici.

Citeşte şi: KLAUS IOHANNIS, pe Facebook: Corupţia e ca o boală

Totuşi, el crede că Iohannis ar trebui, cu timpul, să-şi schimbe strategia de comunicare pentru a deveni mai vocal, însă nu „vocal asurzitor”.

Ar trebui să fie mai prezent. Dar asta cred că se va întâmpla cu timpul. E doar o problemă de timing, când devine vocal. Lumea vrea să devină vocal devreme. El cu siguranţă trebuie să devină vocal şi nu vocal asurzitor, să aibă poziţii ferme legate de lucruri acute pentru populaţia României. Trebuie să aibă poziţii ferme şi publice. Trebuie să se schimbe politica de aşteptare şi de rezervare de acum. Sper să o facă cândva dar din partea mea mai are înţelegerea perioadei de acomodare. Eu mai am răbdare cu Iohannis. N-a făcut nimic rău, poţi să spui că nu a fost foarte prezent, dar nici că n-a fost prezent în rău. Pentru mine are încă prezumţia de nevinovăţie în toată această poveste”, a adăugat şeful agenţiei de publicitate 23 Communication Ideas pentru RomaniaTV.net.

Întrebat cum apreciază prestaţia lui Klaus Iohannis în primele trei luni ale mandatului, Bogdan Naumovici a precizat că „a fost o prestaţie destul de discretă”.

Citeşte şi: Iohannis: Au trecut 100 de zile din mandatul meu şi statul român nu mi-a pus la dispoziţie reşedinţa oficială

Totodată, publicitarul a precizat în glumă că „100 de zile este un termen absolut arbitrar”: „De ce să judecăm după 100 de zile şi nu după 105 sau după 6 luni. Putem să judecăm după 90 sau după 40 ca la parastas, după orice altă perioadă. 100 de zile nu mi se pare vreun mal, vreo bornă kilometrică obligatorie. Încă aştept să văd despre ce e vorba cu preşedintele Iohannis. Încă nu m-am lămurit”.

Naumovici dezaprobă însă atacurile dintre Klaus Iohannis şi Traian Băsescu pe tema care este mai postac.

Cred că o discuţie în contradictoriu între un fost şi actual preşedinte, mai ales când sunt de aceeaşi parte a spectrului politic, ar trebui să se desfăşoare într-un mediu privat, în conversaţii particulare, mai degrabă decât public. Nimeni nu are de câştigat din această poveste dacă se ceartă în public”, a spus Naumovici.

Citeşte şi: Traian Băsescu i-a numărat postările lui Iohannis, pe Facebook: Zi, care dintre noi este mai… postac?

Bogdan Naumovici a mai arătat că limbajul din politică este unul agresiv şi că s-ar bucura ca cineva să adopte un alt stil de a comunica în politică. Atacul pe care l-a avut Traian Băsescu, recent, la adresa Gabrielei Firea, în care îi transmitea „să se hotărască să fie mămică în luna a opta sau om politic. Eu îi dau şansa să fie mămicuţă în luna a opta, iar, dacă vrea, îi şi botez copilul”, este dezaprobat de Naumovici:

„Nu numai că poate fi tolerat un astfel de limbaj în politica românească ci acesta este limbajul din politica românească. Mai mult decât atât, el este şi votat deci este tolerat de electorat. La noi este votat omul care este mai agresiv în limbaj. Să nu uităm din câte Parlamente a făcut parte Vadim Tudor şi formaţiunea sa, Partidul România Mare. Iar, Dan Diaconescu a avut ultima oară 67 de parlamentari. Nu e prima oară când Traian Băsescu sau politicienii români folosesc un astfel de limbaj: de la „ţigancă împuţită” la… Aceasta este norma în politica românească şi nu eleganţa, curtoazia.

CITEŞTE ŞI: Traian Băsescu: Dacă vrea, îi botez copilul Gabrielei Firea VIDEO

Atacurile de genul acesta sunt norma: de la Şova, Ponta, Băsescu până la Iliescu („mă, animalule!” şi „golanii din Piaţa Universităţii”). Nu s-a început altfel politica din România. M-aş bucura ca cineva să adopte un alt stil de a comunica în politică. Nu e nimic ieşit din comun în limbajul lui Traian Băsescu. Mi-ar plăcea ca cineva să înceapă să aibă un discurs politicios şi inteligent cum are regele Mihai, care nu are ieşiri de genul. Acest lucru ar fi EXCEPŢIA în politica românească şi nu REGULA, cum e ieşirea lui Traian Băsescu”

Naumovici a comentat şi subiectul statutului Primei Doamne, acesta precizând că nu o vede pe Carmen Iohannis ca fiind o Elena Ceauşescu II.

Citeşte şi: CARMEN IOHANNIS s-a remarcat la Cotroceni prin ţinuta vestimentară VIDEO

„Carmen Iohannis cred că a fost vizibilă în perioada campaniei electorale când presa şi analiştii au descoperit-o. S-a mai forţat puţin vizibilitatea ei când a apărut cu o rochie, vai Doamne, a sărit lumea că n-ar fi protocolară. În loc să fie în taior a fost într-o rochie cu flori, sau cum era în culoare deschisă…

De aici s-a creat o discuţie despre statutul Primei Doamne care nu are nicio substanţă. În afară de faptul că a spus că vrea să se implice în acţiuni de caritate, ceea ce face orice personalitate indiferent că face parte din politică sau nu, fac asta şi personalităţi din media şi din business, încă nu există această discuţie. Presa încearcă să inventeze statutul Primei Doamne, ce ar trebui să facă Prima Doamnă. Şi răspunsul lui Iohannis la ultima conferinţă de presă când a fost întrebat despre chestia asta a răspuns: „Ar trebui să se vadă opinia publică”. O eschivă politicoasă la acest subiect.

Nu o văd pe Carmen Iohannis nici Elena Ceauşescu II. Cred că e un non-subiect. În momentul în care o să o văd pe Carmen Iohannis asumându-i nişte poziţii publice, făcând nişte acţiuni, nişte declaraţii, implicându-se în anumite chestii atunci am ce judeca. Deocamdată nu am.”

Citeşte şi: Mircea Badea, pe Facebook: Klaus Iohannis să facă reclamă la paltoane