Nu ai timp de sală? Află cum poţi fi în formă cu 2 minute şi jumătate de mişcare

Cele mai multe persoane care vor să slăbească sau să se menţină într-o formă fizică ideală petrec cel puţin o oră pe zi în sălile de fitness. Cu cât fac mai mult efort, cu atât mai bine se simt şi au senzaţia că rezultatele vor apărea mai rapid. Dar ar trebui să afle că nu cantitatea, ci calitatea execuţiilor şi intensitatea exerciţiilor sunt cele care contează cu adevărat.

RomaniaTV.net
14 oct. 2011, 17:26
Nu ai timp de sală? Află cum poţi fi în formă cu 2 minute şi jumătate de mişcare

Un studiu efectuat o echipă de la Aberdeen University şi ale cărui rezultate au fost făcute publice la British Science Festival arată că exerciţiile scurte, dar efectuate la intensitate maximă sunt mult mai eficiente decât şedinţele prelungite de mişcare pentru cei care vor să slăbească sau să se menţină în formă.

Deşi poate suna ca o scuză perfectă pentru cei mai leneşi, studiul demonstrează că două minute şi jumătate de exerciţii efectuate la intensitate maximă ar putea fi la fel de eficiente ca 90 de minute de alergare. În plus, acestea ajută mult mai mult la prevenirea bolilor de inimă decât şedinţele prelungite, dar mai puţin susţinute, de sport. Iar economia de timp este cu adevărat remarcabilă, având în vedere că mulţi dintre cei care nu fac sport au ca motiv sau scuză lipsa timpului.

Pentru realizarea studiului, academicianul Stuart Gray a folosit un grup de bărbaţi cu vârste între 18 şi 35 de ani. Unora le-a cerut să facă exerciţii intense, precum sprinturi sau bicicletă, iar altora să meargă timp de o jumătate de oră pe o bandă de alergare. Cei care au ales exerciţiile mai intense au efectuat reprize scurte de 30 de secunde şi se odihneau timp de patru minute, iar apoi reluau exerciţiul de patru ori. Pe scurt, două minute şi jumătate de activitate fizică intensă, care i-a făcut să transpire abundent şi să rămână fără răsuflare.

A doua zi, subiecţii au revenit la laborator, unde au luat micul dejul şi prânzul, mesele fiind bogate în grăsimi. Apoi au fost testaţi, pentru a se stabili cât de repede scădea nivelul de grăsimi din sânge. Dacă la bărbaţii care au avut ca exerciţiu mersul pe bandă grăsimile au scăzut cu 11 la sută, la cei care au ales exerciţiile intense rezultatul a fost de trei ori mai bun, adică la fel ca în cazul a 90 de minute de alergare. Explicaţia găsită de dr. Gray a fost că în cazul celor cu activitate mai intensă ficatul preia mai multe grăsimi din sânge, înainte de a le stoca sau a le arde.

CITEŞTE ŞI: De ce mersul la sală poate îngrăşa. Vezi ce greşeli faci