Nu posta niciodată aceste lucruri pe Facebook! Poliţia Română arată cât de uşor poţi deveni victima hoţilor

Poliția Română derulează o amplă campanie de conștientizare în rândul populației, numită „Catalogul de furturi”. Prin acest demers, instituţia urmăreşte să-i ajute pe cei care sunt activi pe Facebook să devină conştienţi de faptul că postările lor îi poate transforma foarte uşor în victime ale hoţilor.

RomaniaTV.net
04 iun. 2020, 14:27
Nu posta niciodată aceste lucruri pe Facebook! Poliţia Română arată cât de uşor poţi deveni victima hoţilor

Scopul campaniei este acela de prevenire a furtului din locuinţe, în contextul în care, în perioada pandemiei, oamenii au postat pe reţelele sociale mai multe poze din locuinţe, informează Poliţia Română. Campania Poliţiei Române este concepută într-un mod atractiv şi inedit. Personajul principal, Luis Calificatu, urmăreşte zeci de utilizatori de Facebook şi Instagram, printre care şi câţăiva influenceri, iar pozele postate de acestea le introduce într-un catalog cu obiecte de vânzare.

Personajul inventat de Poliţia Română repostează toate aceste poze pe profilul personal. Feţele din poze sunt blurate, iar obiectele care apar în poze sunt însoţite de descrieri şi de.. preţuri de vânzare. Acestea sunt scoase la vânzare cu promisiunea… „disponibil în curând”.

Citeşte şi Trei copii au pus pe jar autorităţile. Au anunţat că au pus o bombă la Otopeni şi au sunat la Poliţie, să spună că au văzut-o pe Luiza

Desigur, toate acestea se întâmplă cu acordul proprietarilor. Comentariile lui Luis Calificatu au putut fi văzute de internauţi pe la multe poze ale influencerilor. Cei care au avut curiozitatea de a intra pe proflul lui Luis au văzut poze repostate şi obiecte din respectivele poze scoase la vânzare. Mesajele de indignare nu s-au lăsat aşteptate, iar replica Poliţiei Române la aceste mesaje a fost: „Ce e postat e filat. Ai grijă ce dai din casă!

„Este o idee prin care atragem atenția că nu este recomandat să îți etalezi în mediul online absolut toată viața și toate bunurile de valoare. Există un X sau Y, undeva acolo, care dorește să cumpere „ultimul răcnet” de ceas de la Luis Calificatu”, explică Poliţia Română într-o postare.

Sfaturile Poliţiei Române ca să nu cazi victima hoţilor

Poliția Română are o listă întreagă de sfaturi pentru utilizatorii activi de reţele sociale, astfel încât aceştia să nu cadă victimele hoţilor:

– Nu face publice poze cu obiecte de valoare din locuinţă, configuraţia acesteia şi posibilele căi de acces;

– Seteazăşi postările astfel încât să nu fie accesibile persoanelor pe care nu le cunoşti;

– Nu da informaţii personale persoanelor pe care le cunoşti doar din mediul online;

Citeşte şi Zeci de persoane căutate de poliţie după o înmormântare. Doi dintre participanţi fugiseră din izolare

– Nu anunţa pe Facebook sau Instagram că pleci de acasă sau perioada în care eşti plecat;

– Asigură-ţi uşa cu vizor, cu lanţ, şi nu lăsa cheia sub preş;

– Când pleci pentru câteva zile, roagă vecinii să îţi ia plicurile din cutia poştală, astfel încât să nu se adune multe şi să fie evident că nu eşti acasă să le ridici;

– Dacă vin la uşa ta persoane care vând sau cumpără lururi, nu le permite accesul în locuinţă;

– verifică întotdeauna, înainte de a ieşi din casă chiar şi pentru scurt timp, dacă ai încuiat uşa şi ferestrele.