Nu se mai taie lemn din pădurile seculare. Ministrul Mediului anunţă că pădurile mai vechi de 140 de ani vor fi protejate

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a anunțat vineri că a luat decizia să treacă peste 38.000 de hectare de pădure cu o vârstă mai mare de 140 de ani, din zona de producție, în zona de protecție. Astfel, în pădurile seculare nu vor mai fi făcute tăieri de lemn și vor fi permise doar lucrări de conservare.

RomaniaTV.net
22 mai 2020, 09:30
Nu se mai taie lemn din pădurile seculare. Ministrul Mediului anunţă că pădurile mai vechi de 140 de ani vor fi protejate

Am luat o decizie națională prin care aproximativ 100.000 de hectare de pădure să aibă un grad ridicat de protecție. Astăzi, 38.000 de hectare pentru început, mai exact 8.364 de păduri ale României, cu vârste de peste 140 de ani vor intra într-o zonă de protecție unde vor fi permise doar lucrări de amenajare, și acelea foarte limitativ. Nu se vor mai permite lucrări silvice de tăieri.

Până pe 15 septembrie am solicitat Romsilvei să le treacă din păduri de producție în păduri de protecție ca după acel moment să fie conservate și protejate. Toate aceste păduri seculare ale României și păduri bătrâne să le transformăm. În aceste păduri să nu mai aibă loc intervenții silvice.

Importante este că în perioada următoare cu ONG-uri, cu Romsilva, să mai identificăm astfel de suprafețe”, a declarat ministrul mediului, Costel Alexe.

Citeşte şi: Costel Alexe, ministrul Mediului: „Astăzi intră în consultare publică proiectul de hotărâre de guvern privind noul SUMAL”

Ajutor de 15.000 de euro pentru fiecare român care vrea să-şi eficientizeze energetic casa

Proprietarii de case din România vor putea primi un ajutor de maximum 15.000 de euro dacă îşi eficientizează energetic locuinţele, a anunţat Costel Alexe, ministrul Mediului. Statul va deconta 60 la sută din valoarea investiţiei deoarece are la dispoziţie un fond de 100 de milioane de euro.

Ministrul Mediului a anunţat că, împreună cu Administraţia Fondului pentru Mediu, a fost creat un program „care să sprijine eficienţa energetică în România”

Obiectivul principal al acestui program este să sprijine mediul şi economia pentru că, astfel, România poate să facă investiţii inteligente. Românii vor rămâne cu mai mulţi bani în buzunar, vom reuşi împreună să reducem emisiile de gaze cu efect de seră şi statul român, prin Guvernul pe care îl reprezint, va pompa resurse financiare importante în industrii care, la rândul lor, vor crea locuri de muncă„, a precizat Costel Alexe, conform Agerpres.