Numărul ruşilor care trec în Georgia s-a dublat după anunţul mobilizării. Kremlinul se pregăteşte să închidă graniţele VIDEO

Sosirile ruşilor în Georgia s-au dublat - la aproape 10.000 de oameni pe zi - după ce preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat, miercuri, o mobilizare în ofensiva sa din Ucraina, anunţă marţi Ministerul georgian de Interne, relatează AFP.

27 sept. 2022, 15:26
Numărul ruşilor care trec în Georgia s-a dublat după anunţul mobilizării. Kremlinul se pregăteşte să închidă graniţele VIDEO

”Numărul a crescut la aproximativ 10.000 pe zi. De exemplu, ei (ruşii) erau 11.200 duminică şi mai puţin de 10.000 luni”, în timp ce înainte de anunţarea mobilizării, la 21 septembrie, ”5.000 până la 6.000” intrau în georgia pe zi, precizează ministerul de externe din Georgia.

Kremlinul ia în considerare închiderea frontierelor pentru bărbaţii cu vârstă de mobilizare, după ce zeci de mii de ruşi au părăsit ţara de când preşedintele rus Vladimir Putin a decretat mobilizare parţială, aşa cum au relatat unele media ruse luni, citând surse din cadrul administraţiei prezidenţiale de la Moscova, notează EFE.

Măsura ar urma să intre în vigoare după referendumurile de integrare cu Rusia care au loc până marţi în teritoriile ucrainene parţial ocupate de trupele ruse, indică publicaţia electronică independentă Meduza.

Numai bărbaţii care vor intra în posesia unei adeverinţe în scris de la centrul de recrutare militară vor putea părăsi teritoriul naţional.

În acest scop, potrivit portalului rusesc The Bell, poliţiştii de frontieră din subordinea Serviciului Federal de Securitate (FSB) de pe aeroporturi au primite liste cu numele cetăţenilor ruşi care urmează să fie mobilizaţi.

Citeşte şi: Şofer român de TIR prins cu aproape două tone de droguri pe o autostradă din Olanda

Aproximativ 261.000 de ruşi ar fi părăsit deja Rusia de miercuri şi până sâmbătă, potrivit ziarului digital „Novaia Gazeta.Evropa”, care citează surse din cadrul FSB.

Surse din administraţia prezidenţială de la Moscova pun la îndoială această cifră, deşi admit că tendinţa este îngrijorătoare şi că armata l-ar putea convinge pe Vladimir Putin de necesitatea unor măsuri urgente pentru a stopa acest exod.

Potrivit avocatului în drepturile omului Pavel Cikov, FSB a început deja să nu mai permită unor ruşi să părăsească ţara. El a publicat mai multe documente pe Telegram în care poliţişti de frontieră au împiedicat ieşirea din ţară a unor bărbaţi ruşi prin Kazahstan.

Iniţial, comisariatele militare le-au interzis bărbaţilor având vârsta de mobilizare să părăsească locul de reşedinţă, după care restricţia oficială îi împiedică doar să părăsească ţara.

Publicaţia RBC a informat luni că FSB a decis să desfăşoare vehicule blindate la punctul de trecere a frontierei dintre Osetia de Nord şi Georgia pentru a evita posibile incidente.

FSB a informat că blindate au fost trimise spre punctul de trecere a frontierei ‘Verhnii Lars’ la graniţa cu Georgia pentru cazul în care oamenii care stau la coadă ar decide să forţeze frontiera, notează RBC pe contul său de Telegram.

Citeşte şi: Ruşii plătesc până la 30.000 de euro pentru a fugi de mobilizare cu avioane private