Numărul total al copiilor rămași în țară, după ce ambii părinți au plecat la muncă în străinătate

Statisticile arată că aproape 13.000 de copii din România au ambii plecați la muncă în străinătate! Românii au ales să lucreze în afara granițelor pentru salarii mai mari și să stea departe de copiii lor.

12 ian. 2023, 09:35
Numărul total al copiilor rămași în țară, după ce ambii părinți au plecat la muncă în străinătate

Migrația românilor în străinătate a devenit un fenomen destul de cunoscut. În ultimul timp, tot mai mulți oameni au ales să lucreze în afara granițelor, aceasta fiind singura alternativă de a oferi sprijin financiar întregii familii.

Speriați de situaţia economică incertă, tot mai mulți români pleacă la muncă în străinătate

Conform celei mai recente raportări din partea ANPDCA (Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului și Adopție), instituţie care deţine rolul monitorizării fenomenului plecării părinților la muncă în străinătate, numărul total al copiilor din România care aveau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate era, la finele lunii septembrie 2022, de 12.305, cu 401 mai puţini comparativ cu situaţia din iunie.

Citiți și: Guvernul vrea ca veniturile realizate în străinătate să fie luate în calculul indemnizației pentru creșterea copilului. Modificarea s-ar aplica din 1 ianuarie 2023

Cu toate acestea, numărul real al copiilor afectaţi este mult mai mare, luând în considerare că nu toţi părinţii declară că muncesc în afara țării.

De asemenea, numărul copiilor cu plecaţi la muncă în străinătate a coborât la 73.868 la finele lunii septembrie (mai puţin cu 1.901 copii comparativ cu 30 iunie 2022), conform Agerpres.

Dintre cei 12.305 de copii cu ambii plecaţi la muncă în străinătate, 11.488 se aflau în îngrijirea rudelor de până la gradul IV, fără măsuri de protecţie, restul fiind plasaţi la un asistent maternal, centre de plasament sau alte familii ori persoane.

Conform sursei citate, un număr de 52.592 de copii aveau un părinte plecat la muncă în străinătate, iar dintre aceştia 50.677 de copii erau în grija rudelor până la gradul IV, fără măsură de protecţie. În acelaşi timp, 1.165 de copii se aflau în sistemul de protecţie specială, cum ar fi în grija unui asistent maternal, în centre de plasament sau la alte familii/persoane.

Mai mult, 8.971 de copii proveneau din familii în care părintele unic susţinător era plecat la muncă în străinătate. Dintre aceştia, 7.871 copii au rămas acasă în îngrijirea rudelor de până la gradul IV, fără măsură de protecţie.

Totalul copiilor rămaşi acasă care se aflau în sistemul de protecţie specială se ridica la 2.852, la 30 septembrie 2022, dintre care 505 copii erau în grija unui asistent maternal, 480 în centre de plasament, 1.686 la rude până la gradul IV, iar 181 de copii în grija altor familii sau persoane.

Psihologii atrag însă atenția că lipsa părinților riscă să declanșeze un dezechilibru în familie, mai ales în viața copiilor rămași acasă, care se bucură de sprijin financiar, însă nu și de cel
emoțional, mai exact de afecțiunea părintească.

Un studiu realizat de Salvaţi Copiii a arătat că 39% dintre părinţii plecați la muncă în străinătate nu au revenit în țară să-şi petreacă sărbătorile de iarnă cu copiii lor.

Citiți și: Sărbători triste pentru copiii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate! Doi din cinci părinți plecaţi în afară nu vor reveni în ţară de Crăciun