Nutriţionistul Mihaela Bilic, despre meniul de Sărbători. „Porcul merită să fie vedeta. Secretul pentru a obţine o friptură fragedă”

Carnea de porc este o sursă de proteine de calitatea întâi, vitamine din grupul B, minerale (fier în special) și grăsime, spune nutriționistul Mihaela Bilic.

17 dec. 2019, 15:03
Nutriţionistul Mihaela Bilic, despre meniul de Sărbători. „Porcul merită să fie vedeta. Secretul pentru a obţine o friptură fragedă”

„De multe ori porcul este considerat o carne grasă, însă se face o confuzie între grăsimea globală (a carcasei) și conținutul de grăsime al cărnii. Grăsimea porcului se găsește mai ales la periferie, sub piele, deci este ușor de degresat înainte sau după gătit.

Citeşte şi Salată de boeuf. 5 reţete delicioase pentru Crăciun şi Revelion. BONUS: Cum să repari maioneza taiată

Conținutul de grăsime variază în funcție de bucata de carne: mușchiul conține 3,5-4% lipide, pulpa aprox 7% iar costița până la 45%.

Comparativ cu carnea de vită, porcul are o carne mai bogată în acizi grași nesaturați decât în acizi grași saturați: 50% dintre lipidele cărnii de porc sunt acizi grași mono-nesaturați similari cu cei din uleiul de măsline. Nefiind rumegător precum vita, oaia și capra, porcul nu poate satura grăsimea; de aceea slăninuța de porc este fragedă și gustoasă, spre deosebire de seul de vită din care poți face doar săpun.
E în prezent riscul de paraziți în carnea de porc ( trichinoză sau tenie) a fost aproape eradicat datorită măsurilor de igienă, deci nu mai este necesar un tratament termic prelungit al cărnii.

Și dacă tot vorbim de gătit, secretul pentru a obține o friptură fragedă este să punem la marinat carnea într-un amestec de apă și sare (2linguri de sare la 1 litru apă) cu 60-90 min înainte de a o pregăti.
Concluzia, dacă mai era nevoie, e simplă: porcul e „frate” nu doar cu românul, cu omul în general. Iar la porc totul e bun, de la vârful urechilor până la vârful cozii. Așa că merită să fie vedeta meniului de Sărbători!”, a scris Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook, potrivit antena3.ro.