O asociaţie de magistraţi cere pedepse de până la 15 ani de închisoare pentru zădărnicirea combaterii bolilor în contextul coronavirus

Asociaţia Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor (AMASP) solicită autorităţilor înăsprirea pedepselor pentru infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor, propunând până la 15 ani de închisoare pentru fapta care duce la decesul unei persoane.
Romania TV
18 mart. 2020, 13:52
O asociaţie de magistraţi cere pedepse de până la 15 ani de închisoare pentru zădărnicirea combaterii bolilor în contextul coronavirus

„Asociaţia Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor solicită puterii legislative şi puterii executive să facă demersurile necesare pentru modificarea conţinutului art. 352 din Codul penal, în contextul situaţiei de criză epidemiologică, astfel încât să permită autorităţilor judiciare să aplice în mod eficient dispoziţiile de drept penal în cazul încălcării măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase”, se precizează în solicitarea făcută publică miercuri, potrivit Agerpres.

Potrivit solicitării, AMASP propune modificarea dispoziţiilor articolului 352 Cod penal astfel: „(1) Nerespectarea de către o persoană suspectată de infectarea cu o boală infectocontagioasă a măsurilor de izolare la domiciliu sau carantină instituţionalizată, precum şi a altor măsuri privitoare la prevenirea sau combaterea acestor tipuri de boli se pedepseşte cu închisoarea de la 1 la 5 ani. (2) Nerespectarea de către o persoană confirmată medical ca fiind infectată cu o boală infectocontagioasă, a măsurilor de izolare la domiciliu sau carantină instituţionalizată precum şi a altor măsuri privitoare la prevenirea sau combaterea acestor tipuri de boli se pedepseşte cu închisoarea de la 1 la 5 ani”.

Asociaţia este de părere că ar trebui mărite pedepsele şi în situaţia în care fapta duce la infectarea unei alte persoane.

„(3) Dacă faptele prevăzute la alin. (1) şi (2) au condus la infectarea unei alte persoane, fapta se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani. (4) Dacă faptele prevăzute la alin. (1) şi (2) au condus la infectarea mai multor persoane, fapta se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 10 ani. (5) Dacă faptele prevăzute la alin. (1) şi (2) au avut ca urmare decesul unei persoane, fapta se pedepseşte cu închisoarea de la 5 la 15 ani. (6) Transmiterea, cu intenţie, a unei boli infectocontagioase se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani. Dacă în urma infectării se produce vreuna dintre urmările de la art 194 C. pen. sau decesul persoanei se aplică regulile privind concursul de infracţiuni”, mai propun procurorii.

Totodată, AMASP solicită sancţionarea cu până la 5 ani de închisoare şi pentru infracţiunea de „omisiune de a divulga cadrelor medicale sau altor autorităţi competente în prevenirea şi combaterea bolilor infectocontagioase a unor informaţii esenţiale cu privire la posibilitatea de a fi intrat în contact cu o persoană suspectă sau confirmată ca fiind infectată cu o boală infectocontagioasă”.

Mai mult, se cere sancţionarea cu până la 10 ani de închisoare pentru infracţiunea menţionată anterior, „dacă a condus la infectarea personalului medical sau autorităţilor angajate în prevenirea şi combaterea bolilor infectocontagioase, ori au determinat reducerea în mod substanţial a capacităţii de funcţionare a unui spital sau a oricărei alte instituţii publice”.

„Solicitarea de modificare a dispoziţiei legale este justificată de faptul că, în contextul măsurilor luate pentru evitarea răspândirii SARS-CoV-2 (COVID-19), au fost întocmite până în prezent circa 40 de dosare penale pe teritoriul României, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. (1) Cod penal, existând suspiciuni cu privire la săvârşirea unor fapte de natură penală ce au condus la infectarea unor persoane sănătoase, intrarea în carantină a unor instituţii medicale sau alte pericole faţă de sănătatea publică”, spun magistraţii.

AMASP arată că articolul 352 Codul penal sancţionează cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau amendă „nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli”, respectiv cu o lună la 6 luni sau amendă aceeaşi faptă dacă aceasta este săvârşită din culpă. De asemenea, arată sursa citată, conform articolului 34 litera m) din HG 857/2011 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele din domeniul sănătăţii publice, este sancţionată cu amendă contravenţională în cuantum cuprins între 5.000 şi 10.000 lei nerespectarea de către persoane fizice, suspecţi şi convalescenţi de boli transmisibile, contacţi şi purtători sănătoşi de germeni patogeni, precum şi de către persoane juridice a măsurilor prevăzute de normele în vigoare, în scopul prevenirii şi combaterii bolilor transmisibile.

„Din analiza dispoziţiilor Codului penal se poate observa că infracţiunea prevăzută la articolul 352 este una de rezultat, altfel spus sancţionează doar acele situaţii unde se poate stabili, în mod cert şi direct, că nerespectarea măsurilor impuse a condus la infectarea unei alte persoane. În circumstanţele avute în vedere la redactarea acestui text s-a considerat că răspunderea penală poate fi atrasă doar pentru acţiunile care au un rezultat concret de multiplicare a numărului de persoane infectate”, menţionează AMASP.

DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Cum arată casa lui George Simion, din Vrancea? Motivul pentru care locuiește într-un apartament închiriat
Fanatik.ro
Ce să pui peste răsadurile de cartofi dacă vrei să ai o recoltă bogată. Trucul folosit de grădinarii cu experiență
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită actriță. Românii au adorat-o. Era inteligentă, fermecătoare
Playtech.ro
Planta pe care bunicii o puneau în apă pentru ca puii să nu se îmbolnăvească. Funcționează și azi
DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
Adevarul
PSD e împărțit în două tabere. Cine vrea guvernare cu Simion şi cine e de partea lui Nicușor Dan SURSE
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Criza economică se adâncește. Un nou raport oficial emis de BNR
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Cum prevenim mușcăturile de căpușe. Numărul persoanelor ajunse la spital a crescut față de anii anteriori
Cancan.ro
Noi DETALII în cazul Mariei, tânăra de 20 de ani găsită în stare gravă după o petrecere cu șeicii din Dubai: 'Șchiopăta, iar un paznic era în spatele ei' 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Avertisment pentru cei care țin banii pe card. NU veți mai putea retrage cash. Trebuie să aveți obligatoriu numerar în casă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Moscova, atacată de Ucraina în ziua în care președintele Chinei îl vizitează pe Putin. Atacuri cu dronă și la Kiev
Curs valutar 7 mai. Cât costă 1 euro, după ce George Simion și Nicușor Dan au câștigat primul tur al alegerilor
MediaFlux
Statul nu mai are bani pentru toți: Pensiile și salariile, primele pe listă la plată
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Alegerile în aer: contestația-bombă care aruncă România într-o criză democratică