O casieră s-a dat de gol: cum sunt păcăliţi clienţii în supermarket. Ce trebuie să faceţi ca să evitaţi înşelăciunile

Verificarea atentă a bonurilor și etichetelor de pe rafturi vă pot salva de multe necazuri în timpul cumpărăturilor. O fostă casieră, cu ani de experiență în domeniu, a dezvăluit că acest lucru poate face diferența între economii și cheltuieli inutile, mai ales în zilele de luni.

29 mart. 2024, 22:47
O casieră s-a dat de gol: cum sunt păcăliţi clienţii în supermarket. Ce trebuie să faceţi ca să evitaţi înşelăciunile
O casieră s-a dat de gol: cum sunt păcăliţi clienţii în supermarket. Ce trebuie să faceţi ca să evitaţi înşelăciunile

O casieră s-a dat de gol: cum sunt păcăliţi clienţii în supermarket. Potrivit declarațiilor fostei casiere, promoțiile și ofertele speciale pot fi sursa unor erori de facturare, iar riscul de a fi înșelat este mai mare decât credem, scrie HNA. Mai ales în cazul produselor vrac sau a celor fără preț exact, cum ar fi cele din noua linie de produse, există posibilitatea ca codurile de bare să fie introduse greșit în sistem. Astfel, dintr-un simplu produs se poate transforma în altul în momentul plasării la casă, dacă casierul apasă o cifră greșită.

Citeşte şi: De ce se pune muzică în supermarketuri. Secretul care te face să scoți mai mulți bani din portofel

Surpriza poate fi și mai neplăcută în zilele de luni, când supermarketurile lansează noi oferte speciale, iar sistemele caselor de marcat nu sunt întotdeauna actualizate corespunzător. Acest lucru poate duce la faptul că prețurile promoționale nu sunt reflectate corect în bonuri, iar clienții riscă să plătească mai mult decât ar trebui.

În acest context, fostul angajat recomandă clienților să acorde o atenție sporită bonurilor după cumpărături, cu precădere în zilele de luni. Chiar dacă poate părea incomod să verifice fiecare produs cumpărat, corectarea imediată a oricăror erori este crucială pentru a evita cheltuielile nejustificate.

Citeşte şi: Supermarketurile din România, închise în weekend! De unde își vor putea face românii cumpărăturile

Pe de altă parte, Uniunea Europeană a convenit să interzică ambalajele de plastic pentru diverse articole de consum. Această interdicție se va aplica treptat, începând cu anul 2030. Astfel, consumatorii vor observa că unele produse vor dispărea complet de pe rafturile magazinelor în următorii ani. Aceste măsuri nu se vor opri doar la nivelul magazinelor, ci vor afecta și restaurantele, hotelurile și aeroporturile din întreaga lume. De exemplu, începând cu anul 2030, fructele și legumele nu vor mai fi ambalate în plastic în magazine, iar ketchupul nu va mai fi servit în tuburi de plastic în restaurante. La hoteluri, sticlele mici de șampon vor fi eliminate. Chiar și în aeroporturi, folia de plastic folosită pentru protejarea bagajelor va fi interzisă.

De ce se pune muzică în supermarketuri. Secretul care te face să scoți mai mulți bani din portofel

Te-ai întrebat vreodată de ce se pune muzică în supermarketuri? Experții au o explicație simplă pentru acest lucru.

Există mai multe motive pentru care se pune muzică în magazine, unul dintre ele fiind faptul că are un impact asupra psihicului clienților. Potrivit expertului în psihologie și psihiatrie conf. univ. dr. Simona Trifu, există o legătură strânsă între muzică, reclame și comportamentul de cumpărare al consumatorilor.

Citește și: Cum îţi găseşti telefonul mobil pierdut sau furat, chiar dacă rămâne fără baterie sau este închis de hoţi. Cele mai simple trucuri

Ritmul de viață devine tot mai alert, iar oamenii au un nivel ridicat de stres și oboseală. Astfel, în industria alimentară și comercială se folosește muzica drept instrument subtil de a influența oamenii.

Totodată, atunci când sunt difuzate reclame la televizor, volumul crește din același motiv pentru care muzica se aude în difuzoare la supermarketuri. Emoțiile și stările emoționale ale clienților pot fi influențate de muzică. Dacă muzica este veselă și energică, atunci și oamenii vor avea o stare de spirit mai bună. Prin urmare, comportamentul de cumpărare este și el influențat.

Muzica poate influența timpul pe care oamenii îl petrec la cumpărături. Dacă muzica este plăcută, atunci clienții vor rămâne mai mult timp în magazin. Astfel, pot analiza mai multe produse și pot cumpăra mai multe.

Citește și: Cum se cultivă cartofii mov, cel mai profitabil soi de pe piața agricolă. Sfaturi și trucuri pentru începători

Însă, nu toată lumea este influențată pozitiv de muzica din supermarketuri. Cei mai mulți, însă, sunt afectați, într-o măsură mai mică sau mai mare, de acest lucru.

„Motivul superficial ar fi acela că ne dorim o lume în care oamenii să fie fericiți. Oamenii sunt din ce în ce mai obosiți, muncesc din ce în ce mai mult. Atunci, societatea sub pretextul că iese în atenția omului obosit dorește să îi pună muzică. Asta se întâmplă și în taxi.

Totul sub pretextul ca să îți fie ție bine, să ai o stare psihică mai bună pentru că muncești mult. De fapt, este un soi de exaltare care are loc la nivel pulsional. Muzica și reclamele nu se adresează nivelului conștient decât în această parabolă.

De fapt, se adresează nivelului subconștient, unde omul simte o exaltare de moment și își face mai multe cumpărături. Mecanismul ține o oră, două, în măsura în care cel în cauză chiar a rezonat cu mesajele transmise.

Nu toată lumea rezonează. Sunt oameni sugestibili și sunt mulți. Peste 50% din oameni sunt receptivi la astfel de situații, dar sunt și oameni total non-sugestibili, adică sunt deranjați”, a explicat conf. univ. dr. Simona Trifu, psihiatru la Spitalul Obregia București, pentru DCMedical.