O celebră scriitoare avertizează: Ar putea urma o revoluţie

Scriitoarea Margaret Atwood a avertizat că în Statele Unite ar putea urma o ''Revoluţie Franceză'' în cazul în care sistemul politic nu se va schimba, relatează marţi Press Association.

04 dec. 2018, 14:27
O celebră scriitoare avertizează: Ar putea urma o revoluţie

Margaret Atwood a avertizat că în Statele Unite ar putea urma o ”Revoluţie Franceză” în cazul în care sistemul politic nu se va schimba, relatează marţi Press Association.

Autoarea canadiană este semnatara romanului ”The Handmaid’s Tale”, o distopie apărută în 1985 a cărei acţiune se petrece într-un viitor apropiat în care un regim totalitarist a răsturnat guvernul Statelor Unite. Opera, adaptată într-un serial de televiziune aclamat de critici, având-o în distribuţie pe Elisabeth Moss, prezintă o lume în care femeile sunt aservite bărbaţilor, potrivit Agerpres.

Atwood, în vârstă de 79 de ani, a declarat că mai mulţi factori hrănesc inegalitatea în viaţa reală în Statele Unite şi a avertizat că această situaţie ar putea conduce la un eveniment seismic similar celui din secolul al XVIII din Franţa când clasa conducătoare a fost răsturnată.

”Există şi alţi factori în această ţară care conduc la o mulţime de inegalităţi, să vorbim aşadar despre sistemul sanitar, despre politicile de încarcerare şi despre marea sciziune între oamenii foarte, foarte bogaţi şi restul”, a declarat autoarea pentru Press Association, informează Agerpres.

”Aşadar, pericolele din această ţară nu au de-a face doar cu inegalitatea de gen, ci şi cu cea de clasă, rasă şi avere. Nu se poate continua la nesfârşit cu legiuitori care scriu şi adoptă legi care îi îmbogăţesc. Nu se poate continua aşa la nesfârşit, se va ajunge la Revoluţia Franceză”, a adăugat scriitoarea.

Atwood, poetă, eseistă şi activistă de mediu, a fost invitată de onoare a galei anuale ”Make Equality Reality” a organizaţiei nonguvernamentale Equality Now, eveniment desfăşurat luni în Los Angeles.

Autoarea a fost onorată pentru rolul său de ”simbol şi campioană a drepturilor femeilor”, în timp ce actriţa americană Amandla Stenberg a primit prima distincţie Changemaker Award, potrivit Agerpres.

Atwood a sugerat că soluţia pentru instaurarea egalităţii şi depăşirea problemelor percepute în Statele Unite este atragerea la vot a unui număr cât mai mare de tineri.

”Există atât de multe probleme interconectate, iar unele dintre ele au de-a face cu încercările de a priva alegătorii de drepturi”, a spus autoarea adăugând că unele dintre aceste metode ”au de-a face cu răspândirea de ştiri false”, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Facebook, Google şi alte companii de tehnologie au convenit un cod de conduită pentru a combate ştirile false

”Cunoaşteţi toate aceste lucruri. Sunt foarte cunoscute. O parte din această problemă are de-a face cu femeile, însă doar o parte”, a precizat autoarea.

Atwood, care a dezvăluit săptămâna trecută că lucrează la o continuare a ”The Handmaid’s Tale”, intitulată ”The Testaments”, s-a arătat totodată surprinsă de popularitatea de care se bucură încă cea mai cunoscută operă a sa. ”Nu, nu mi-am imaginat (succesul persistent al ”The Handmaid’s Tale”), am crezut că va fi rapid dată uitării. Însă acest nu s-a întâmplat”, a spus ea, potrivit Agerpres.

Totodată, Atwood a respins ideea potrivit căreia romanul ca specie literară ar fi pe moarte, autoarea remarcând că un număr din ce în ce mai mare de persoane visează la cariera de scriitor. ”În prezent sunt publicate mai multe romane ca oricând. Sunt mii, aşa că dacă într-adevăr romanele ar fi moarte oamenii nu le-ar mai scrie şi citi”, a remarcat autoarea.