O echipă de biologi a găsit remediul împotriva îmbătrânirii: „Este o maşină a timpului celulară”

În căutarea unei soluții pentru întârzierea instalării unor afecțiuni asociate înaintării în vârstă, o echipă de biologi americani a dezvoltat o metodă prin care a reușit o încetinire semnificativă a procesului de îmbătrânire și îmbunătățirea stării de sănătate în cazul musculițelor de oțet studiate, relatează Science Daily.
Alina Costache
08 sept. 2017, 12:15
O echipă de biologi a găsit remediul împotriva îmbătrânirii:

Echipa de biologi de la Universitatea din Los Angeles, California (UCLA) a dezvoltat această metodă care servește ca o mașină a timpului celulară, întorcând în sens invers acele ”ceasornicului” unui component-cheie al îmbătrânirii.

În cadrul unui studiu efectuat asupra unor musculițe de oțet de vârstă medie, cercetătorii au îmbunătățit în mod substanțial starea de sănătate a acestora și le-au încetinit semnificativ procesul de îmbătrânire.

Specialiștii consideră că tehnica ar putea duce la găsirea unei modalități de a întârzia instalarea unor afecțiuni precum Parkinson sau Alzheimer, ori a cancerului, atacului vascular cerebral și a altor boli asociate înaintării în vârstă a oamenilor.

Metoda se concentrează pe mitocondrii, micile generatoare de energie ale celulelor care controlează dezvoltarea acestora și determină momentul în care acestea trăiesc și mor.

Odată cu înaintarea în vârstă mitocondriile se uzează, iar organitele deteriorate au tendința de a se acumula în creier, mușchi și alte organe. În cazul în care celulele nu le pot elimina, aceste mitocondrii devin toxice și contribuie la apariția unei game largi de afecțiuni, a explicat David Walker, profesor în cadrul UCLA, unul dintre autorii principali ai studiului.

În cadrul cercetării recente, Walker și colegii săi au descoperit că pe măsură ce musculițele de oțet ajung la vârsta medie — circa o lună de viață, în cazul lor — mitocondriile își modifică forma inițială, mică și rotundă, devenind mai mari și elongate. Acest lucru ”perturbă capacitatea celulei de a cuăța mitocondria deteriorată”, a explicat Walker. ”Cercetarea noastră sugerează mitocondriile disfuncționale se acumulează odată cu vârsta în loc să fie eliminate”, a adăugat el.

Studiul, publicat la 6 septembrie în jurnalul ”Nature Communications” raportează că oamenii de știință de la UCLA au îndepărtat mitocondriile deteriorate scindându-le în bucăți mai mici. După ce au făcut acest lucru, musculițele studiate au devenit mai active, mai energice și mai rezistente.

În urma tratamentului aplicat, femelele au trăit cu 20% mai mult decât durata de viață obișnuită, iar masculii cu 12% peste medie.

Pentru a scinda mitocondriile, echipa de oameni de știință condusă de Anil Rana de la UCLA, a utilizat o proteină numită Drp1 ale cărei niveluri, cel puțin în cazul muștelor și șoarecilor, s-a demonstrat că scad odată cu înaintarea în vârstă. Cercetătorii au crescut nivelurile de Drp1, acest lucru permițând corpului musculițelor să elimine mitocondriile deteriorate și să le păstreze numai pe cele sănătoase.

Echipa de cercetători a observat și că gena Atg1 a musculițelor joacă de asemenea un rol esențial în inversarea îmbătrânirii celulare. Astfel, prin ”întreruperea” genei, celulele musculițelor au devenit capabile să elimine mitocondriile deteriorate.

Astfel, s-a dovedit că în cazul procedurii anti-îmbătrânire, Drp1 are rol de scindare a mitocondriilor mărite, în timp ce gena Atg1 ajută la ”curățarea” acestora.

Walker a declarat că pentru ”prelungirea vieții și îmbunătățirea sănătății” musculițelor nu a fost nevoie decât de ”șapte zile de intervenție”.

Una dintre problemele de sănătate declanșate de această procedură a fost cea a perforației intestinale — cercetări realizate anterior de echipa lui Walker au descoperit că aceasta apare în mod obișnuit cu circa o săptămână înainte de decesul musculițelor de oțet — însă, conform studiului UCLA, aceasta a fost întârziată după ce insectele au primit o doză mărită de Drp1.

Musculițele de oțet sunt deseori folosite în experimentele științifice deoarece durata lor scurtă de viață le permite cercetătorilor să urmărească mai ușor efectele anumitor tratamente, iar multe dintre trăsăturile lor în ceea ce privește îmbătrânirea sunt similare cu cele ale oamenilor. În plus, oamenii de știință au descoperit toate genele musculiței de oțet și modul în care acestea pot fi ”întrerupte” în mod individual.

Walker speră ca tehnica dezvoltată de echipa sa să poată fi utilizată în viitor pe oameni prin realizarea unui tratament care să mimeze efectele Drp1 pentru prelungirea duratei de viață prin îmbunătățirea stării de sănătate.

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Duminică, 6 iulie 2025, ultima zi în care se mai întâmplă așa ceva la Digi RCS RDS, Vodafone, Orange și Telekom. De luni, 7 iulie, toți operatorii de telefonie mobilă sunt obligați la așa ceva
Capital.ro
Marele actor pe care l-a pierdut România. A fost o emblemă a țării
Playtech.ro
Vești bune pentru românii fără asigurare, dar care suferă de boli cronice. Ce au decis autoritățile
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Mărturia unui mercenar cubanez care a dezertat din armata rusă: „Ne loveau pentru a scoate frica din noi”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Dușmanul invizibil din casă. Ține-l la distanță cu aceste trucuri eficiente
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
BREAKING! Ilie Bolojan taie pensiile speciale: Vor fi ATACATE! A făcut anunțul bombă în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Unde sunt radarele fixe din România, detaliul esențial oferit de Poliția Română. Aici se...
Capital.ro
Lovitură imensă pentru Elena Udrea! Autoritățile au luat decizia deja
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Avertismentul oamenilor de știință. Rotația Pământului se accelerează în mod neașteptat. Cea mai scurtă zi din istorie
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african