O elevă supărată că i-a fost confiscat telefonul a incendiat căminul. 19 persoane au murit

Incendiul mortal dintr-un cămin şcolar din Guyana pare să fi fost declanşat de o elevă supărată că i-a fost confiscat telefonul mobil, potrivit autorităţilor citate de BBC.

24 mai 2023, 09:29
O elevă supărată că i-a fost confiscat telefonul a incendiat căminul. 19 persoane au murit

Nouăsprezece persoane, majoritatea eleve, au fost ucise în incendiul izbucnit luni dimineaţă în ţara sud-americană. Se pare că dormitorul era încuiat şi avea ferestrele acoperite, ceea ce a blocat victimele.

Adolescenta suspectă se află în prezent în spital cu arsuri şi se pare că a recunoscut că a provocat incendiul.

Autorităţile se sfătuiesc acum dacă să o acuze sau nu, potrivit unei surse guvernamentale citate de agenţia de presă AFP.

Incendiul a fost declanşat în zona băii şi a distrus în cele din urmă întreaga clădire, care era parţial din lemn şi adăpostea 57 de elevi la momentul respectiv.

Supravieţuitori ai incidentului din oraşul Mahdia, situat în centrul ţării, au povestit că au fost treziţi în miez de noapte de ţipete.

Fata este suspectată că şi-a orchestrat atacul după ce a fost sancţionată pentru că avea o relaţie cu un bărbat mai în vârstă, potrivit unui raport al Associated Press.

S-a aflat că administratoarea căminului – care şi-a pierdut fiul de cinci ani în incendiu – nu a reuşit să găsească cheile pentru a descuia uşa în starea de panică.

Citeşte şi: Vulcanul Merapi din Indonezia a erupt violent. Imagini dramatice cu lava care se revarsă din craterul fumegând

De asemenea, pompierii ar fi recurs la spargerea pereţilor pentru a ajuta oamenii să scape.

Dar, iniţial, s-au luptat să stăpânească incendiul din cauza condiţiilor meteo nefavorabile.

Pe lângă victimele care au murit – majoritatea fete indigene -, alte câteva persoane au fost rănite. Acestea au fost transportate la spital, unele dintre ele în capitala Georgetown, iar un număr dintre ele rămân în stare gravă.

Presa locală a relatat că incendiul a fost atât de puternic încât a fost nevoie de teste ADN pentru a identifica unele victime.

Incendiul a fost catalogat anterior drept un „dezastru major” de către preşedintele Irfaan Ali.

Guyana este situată între Venezuela şi Surinam, pe coasta de nord a Americii de Sud.

Citeşte şi: Amendă record, de 1,2 miliarde de euro, pe care a primit-o Meta, compania mamă a Facebook. Ce reguli au fost încălcate