O erupție solară masivă ar putea perturba reţelele electrice. A fost emisă o alertă

Administrația Națională Oceanică și Atmosferică din SUA a emis o alertă prin care înştiinţează populaţia că erupţia solară care va lovi Pământul pe 12 octombrie ar putea perturba rețelele electrice și ar putea provoca apariția aurorei boreale până la sud, în New York.

12 oct. 2021, 10:39
O erupție solară masivă ar putea perturba reţelele electrice. A fost emisă o alertă

Erupția solară, cunoscută oficial sub denumirea „ejecție de masă coronală” (CME), a fost observată sâmbătă pe partea Soarelui care se află direct în fața Pământului. Un astfel de fenomen are loc în momentul în care intrăm într-o perioadă de activitate solară crescută, potrivit news.sky.com.

Administrația Națională Oceanică și Atmosferică din SUA (NOAA) a avertizat că această furtună geomagnetică ar putea provoca fluctuații ale rețelei electrice cu alarme de tensiune la latitudini mai mari, acolo unde Pământul este mai expus. De asemenea, și sateliții ar putea fi afectați și ar putea prezenta „neregularități de orientare”. În această situaţie, aceştia ar trebui redirecţionaţi de la sol.

Citeste si O boală misterioasă face ravagii în SUA. Oamenii de ştiinţă sunt bulversaţi: „Problema este că nu am depistat agentul patogen”

Furtuna geomagnetică ar putea ajunge la categoria G2, care este moderat de puternică, potrivit agenției.

Potrivit serviciului de meteorologie american, Met Office, „aurora este posibilă până pe data de 11, în mare parte din Scoția, deși cantitatea de nori este în creștere, ceea ce înseamnă că observațiile sunt puțin probabile. Există o mică șansă ca aurora să ajungă în nordul îndepărtat al Angliei și în Irlanda de Nord în această seară, dar întreruperile de nori și, prin urmare, observările sunt mai probabile în Irlanda de Nord”.

Specialiştii estimează că erupția nu va provoca perturbări majore, așa cum s-a întâmplat în cazul evenimentului Carrington, care a avut loc în anul 1859, considerat cea mai mare furtună solară înregistrată vreodată. Carrington a avut drept consecinţă o auroră boreală vizibilă pe tot cerul, chiar și la latitudini mult mai apropiate de ecuator. Aurora a fost consemnată, în rapoartele vreme, ca fiind chiar mai strălucitoare decât lumina unei luni pline.

Citeste si Oamenii de știință au dat verdictul pentru sfârșitul umanității. Soarele va muri și va înghiți Pământul alături de alte planete din univers VIDEO