O posibilă taxare a companiilor din sector ar putea compromite grav stabilitatea financiară a farmaciilor. Antreprenorii români din industria farmaceutica afirmă ca societățile farmaceutice nu au posibilitatea de a absorbi un nou șoc fiscal, fără a exista consecințe grave asupra sectorului și a comunităților pe care le deservesc.
„Pentru o industrie deja supraimpozitată și suprareglementată, orice taxare suplimentară va duce la blocaje majore. Spre deosebire de alte sectoare de activitate, sectorul farmaceutic este unul suprareglementat, cu marje impuse de cadrul legal, unde cotele de adaos comercial nu au mai fost modificate din anul 2009, piața fiind dominată de vânzările de produse farmaceutice pentru care există o listă de prețuri și adaos comercial aprobat de către Ministerul Sănătății”
Farmaciile și distribuitorii de medicamente au parte de noi obstacole în ceea ce privește îndeplinirea obligațiilor față de consumatori și clienți datorită disproporției puternice între veniturile proprii, rezultate ca urmare a limitărilor stabilite în anul 2009, și creșterea costurilor cu salarizarea personalului (chirii, transport, utilități, asigurarea condițiilor calitative si de siguranță a medicamentelor etc).
Farmaciile sunt deja la limită cu acoperirea administrative si a costurilor de achiziție datorita plafonării adaosului comercial. În baza cadrului legal, adaosul comercial pentru produsele care depășesc prețul de 300 de lei este plafonat la 35 de lei, iar adaosul comercial pentru produsele cu prețul peste 1500 lei, este plafonat la 1% plus 35 lei.
Datorită taxării foarte ridicate a muncii din Romănia, angajații plătesc taxe și impozite care ajung la jumătate din salariu.
„În aceste condiții, solicităm viitorului Guvern să aibă în vedere alte soluții decât suprataxarea contribuabililor pentru acoperirea deficitului. Doar așa va putea fi evitată o adâncire a blocajul economic actual. Mediul de afaceri și cetățenii se așteaptă la măsuri precum eliminarea evaziunii fiscale, eficientizarea cheltuielilor bugetare, redimensionarea eficientă a administrației de stat, introducerea unui sistem bazat pe performanță, dar și o mai bună absorbție și distribuție a fondurilor europene”, transmit reprezentanții AFFR și ADRFR.
Profitabilitatea companiilor din industria farmaceutică și din sectorul de distribuție de medicamente se situează mult sub media națională: 1.95% profit brut realizat în distribuția de medicamente si doar 3.6% realizat de către farmacii, potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului de Finanțe.
Impozitul minim de 1% pe cifra de afaceri pentru companiile care au venituri de peste 50 de milioane de euro a afectat deja disproporționat companiile cu rulaje mari si profituri mici din industria farmaceutică. Astfel, cu invetiții semnificative în logistică, personal și infractructură, acestea sunt afectate prin:
Trebuie menționat faptul că, atunci când a fost introdus impozitul minim pe cifra de afaceri, autoritățile au precizat că aceasta va fi o măsură temporară, pentru un an sau doi.
În această situație specifică industriei, se adaugă și sumele mari nedecontate pe perioade lungi de către Casele de Asigurări de Sănătate, care afectează major continuitatea activității pe întregul lanț de distribuție de medicamente.
AFFR și ADRFR au tras mai multe semnale de alarmă, în ultimii ani, în ceea ce priveste întârzierile mari la plăți către furnizori, situație pentru care Comisia Europeană a emis două avetizări României.
Comisia a arătat că aceste întârzieri afectează negativ procesul de aprovizionare și riscă sa conducă farmaciile din țară în faliment. INM-urile contribuie la această situație de criză prin reducerea lichidităților, împiedicarea creșterii și slăbirea rezilienței.
Asociația Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR) a fost înființată în 2003 și reprezintă o parte din cele mai mari companii din piața de distribuție și retail farmaceutic autohton, cu peste 11.500 de angajați și mai mult de 1.500 de farmacii la nivel național.
Asociația Farmaciilor și Farmaciștilor (AFFR) a fost înființată in februarie 2023 și reunește 35 de societăți farmaceutice, peste 1.000 de farmacii și aproximativ 5.400 de angajați, cu acoperire națională, atât in mediul urban, cât si in cel rural.