O fostă republică sovietică şi un om de afaceri au negociat PACEA DE LA TAŞKENT, între Rusia şi Turcia. Reacţia lui Putin

Rusia și Turcia au negociat în secret reconcilierea lor la Tașkent, capitala Uzbekistanului, în urma unei medieri făcute de un om de afaceri turc și de președintele kazah Nursultan Nazarbaev, a dezvăluit marți presa turcă.

09 aug. 2016, 12:07
O fostă republică sovietică şi un om de afaceri au negociat PACEA DE LA TAŞKENT, între Rusia şi Turcia. Reacţia lui Putin

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan va avea marți, la Sankt Petersburg, o întrevedere cu omologul său rus Vladimir Putin, pentru a pecetlui această reconciliere, după luni de îngheț diplomatic.

Această vizită intervine la aproape o lună după reconcilierea de la sfârșitul lui iunie, posibilă în urma „regretelor” exprimate de Erdogan pentru doborârea, în noiembrie, de către aviația militară turcă a unui avion de luptă rus deasupra frontierei turco-siriene.

Potrivit cotidianului Hurriyet, Turcia a început să tatoneze „terenul rus” pentru a pune capăt crizei prin intermediul lui Cavit Caglar, om de afaceri și fost ministru. Acesta este în bune relații cu liderul republicii autonome Daghestan din Caucazul rus, Ramazan Abdulatipov, care are la rândul său acces la consilierul pentru politică externă al președintelui rus Putin, Iuri Ușakov.

Citeşte şi Turcia, de partea Rusiei: Erdogan anunţă RESETAREA de la ZERO a cooperării cu Moscova

Ankara a început să lucreze la o scrisoare adresată Moscovei, în care își exprima regretele pentru incidentul aerian, în scopul depășirii crizei din relațiile celor două țări.

Președintele Nazarbaev, care este în bune relații cu Putin și Erdogan, a anunțat Ankara la 22 iunie, după o întrevedere cu liderul rus, că e momentul propice pentru a-i adresa acestuia respectiva scrisoare. Purtătorul de cuvânt al lui Erdogan, Ibrahim Kalin, s-a deplasat atunci rapid, în noaptea de 24 iunie, la cererea președintelui uzbec, la Tașkent, unde Putin asista la o reuniune a Organizației pentru Cooperare de la Shanghai (OCS).

Cum a reacţionat preşedintele rus

O scrisoare a fost înmânată consilierului pe politică externă al președintelui rus, iar Putin și-a dat acordul pentru o reconciliere, afirmă Hurriyet. Apoi scrisoarea a fost publicată de ambele părți la 27 iunie, deschizând calea spre încheierea crizei, care a fost extrem de nefastă pentru economia turcă.

Președintele rus Vladimir Putin a subliniat dorința ruso-turcă de „restabilire a dialogului și relațiilor” bilaterale, la primirea marți la Sankt-Petersburg a omologului său turc Recep Tayyip Erdogan, după nouă luni de criză diplomatică între cele două țări, relatează AFP.

„Această vizită, care are loc în pofida situației politice interne foarte complicate din Turcia, arată că noi toți dorim restabilirea dialogului și a relațiilor, în interesul poporului rus și al celui turc”, a declarat Putin, după ce i-a strâns mâna omologului său turc.

Putin, care a fost unul dintre primii lideri străini care i-au telefonat lui Erdogan după puciul eșuat din 15 iulie, a reafirmat marți că Rusia este „categoric împotriva oricărei încercări de a acționa în mod neconstituțional”.