O gaură neagră neobişnuită, descoperită la doar 1.000 de ani-lumină de Pământ

Astronomii europeni au anunţat că au descoperit o gaură neagră cu caracteristici neobişnuite la o distanţă de doar 1.000 de ani-lumină de Pământ, într-un sistem numit HR 6819, în constelaţia Telescopium, scrie The Guardian.

RomaniaTV.net
06 mai 2020, 14:55
O gaură neagră neobişnuită, descoperită la doar 1.000 de ani-lumină de Pământ

Sistemul apare prin telescop ca o singură stea strălucitoare, dar indicatoarele din lumina emisă au dezvăluit că există două stele.

Experţii spun că au analizat datele suplimentare şi au descoperit că există un alt corp în sistem: o gaură neagră cu o masă de peste patru ori mai mare decât Soarele, iar aceasta este cea mai apropiată de Pământ dintre toate cele descoperite până acum.

Una dintre stele se mută periodic, la 40 de zile. Singurul mod prin care să putem înţelege această perioadă şi viteza foarte mare, de 60 de kilometri pe secundă, cu o masă de cinci ori mai mare decât a Soarelui, a fost să deducem că există acolo un alt corp masiv care nu este vizibil”, a spus astronomul Dietrich Baade.

Cu alte cuvinte, avem de-a face cu o gaură neagră formată după năruirea unei stele masive.

Citeşte şi Astronomii au descoperit o nouă „regină” pe bolta cerească. Planeta gigantică este de trei ori mai mare decât Jupiter

Consecinţa, a spus Baade, este un aşa-numit „sistem triplu ierarhic”. 

Gaura neagră este una neobişnuită. „Semnul distinctiv al acestei găuri negre este acela că este cu adevărat neagră. Aproape toate celelalte găuri negre pe care le ştim se află în Calea Lactee – şi sunt doar câteva zeci – şi strălucesc în raze X”, a precizat Baade. 

Specialistul a mai spus că, în cazul altor găuri negre, fiecare are o stea însoţitoare care o hrăneşte cu gaz, însă noua descoperire nu se înscrie în acest tipar: „Această stea nu este atât de masivă cât să piardă mult gaz şi, astfel, gaura neagră nu are cu ce să se hrănească şi de aceea este atât de întunecată”.

El a adăugat că doar câteva găuri negre similare au mai fost descoperite până în prezent. 

Sistemul HR 6819 poate fi văzut cu ochiul liber din sudul Americii de Sud, a mai spus expertul. 

Citeşte şi Avertisment îngrijorător! Există o tulpină a coronavirusului mult mai contagioasă decât cea de bază

Studiul a fost publicat în Astronomy & Astrophysics şi are la bază date colectate din informaţiile oferite de telescopul ESO de la Observatorul La Silla din Chile.

Modelele teoretice sugerează că, în Calea Lactee, există între 100 de milioane şi 1 miliard de găuri negre. Noi am găsit, acum, un vârf al aisbergului”, a completat astronomul Dietrich Baade.