O idee de moralizare a economiei. Despre impozite, numai de bine

În Franţa continuă dezbaterea în jurul unei teme lansate de candidatul socialist la prezidenţiale, François Hollande, şi anume impozitarea suplimentară a celor bogaţi. François Hollande preconizează impozitarea cu 75% a celor care câştigă peste 1 milion de euro pe an, ceea ce, precizează el, ar aduce bugetului între 200 şi 250 de milioane de euro. Cifrele sunt contestate însă de tabăra dreptei.
Romania TV
01 mart. 2012, 07:37
O idee de moralizare a economiei. Despre impozite, numai de bine

Atât aceste cifre, cât şi măsura preconizată de François Hollande sunt contestate vehement în tabăra dreptei, ceea ce nu înseamnă că subiectul nu rămâne important. În Franţa există cinci tranşe de impozitare, care merg de la totala exonerare de impozit (pentru cei care câştigă mai puţin de 6000 de euro pe an), până la reţinerea unui impozit de 41%, pentru cei care câştigă peste 72.000 de euro pe an. În realitate, situaţia este mai complicată, pentru că intervin multe alte criterii, legate de compoziţia familiei, de persoanele dependente de cel impozitat şi aşa mai departe, scrie RFI Romania.

Pluteşte o incertitudine şi asupra numărului de familii care ar putea fi afectate de o eventuală impozitare la nivelul a 75%. Partidul Socialist consideră că numărul celor foarte bogaţi, deci al celor care câştigă peste 1 milion de euro pe an, ar fi între 7000 şi 30.000 de persoane. Din rândurile dreptei este evocată cifra de numai aproximativ 3000 de persoane, ceea ce ar însemna că efectul legii preconizate de François Hollande ar rămâne extrem de limitat. François Hollande este acuzat mai degrabă că vrea, prin propunerea sa, să dea o lovitură mediatică…

Un astfel de nivel de impozitare nu ar fi însă o noutate. În perioada interbelică, unele venituri au fost taxate cu o rată de impozitare de până la 90%. După al doilea război mondial, până prin 1980, pentru marile averi franceze impozitul se putea ridica până la 60%. Şi în alte ţări occidentale impozitarea marilor venituri a fost cam la acest nivel, de exemplu în Statele Unite, până în anii 70. În 2007, dintre toate ţările Europei, Danemarca avea nivelul de impozitare cel mai ridicat pentru cei bogaţi: 59%.

În context de criză economică, acest tip de dezbatere în jurul taxării marilor averi nu este doar una franceză. În Italia a fost votată o lege prin care sunt taxate cu un surplus de 3% veniturile mai mari de 300.000 de euro pe an, iar guvernul spaniol a anunţat la rândul său reintroducerea temporară a impozitului pe marile averi. Marea Britanie a ridicat de la 40 la 50% procentul de impozitare, iar Germania taxează la nivelul de 45% veniturile de peste 250.000 de euro.

Măsura lui François Hollande are o evidentă conotaţie ideologică, el a declarat de altfel de la intrarea sa în campanie că adversarul său principal este banul, sau mai degrabă modul în care economia mondială a fost deturnată de speculaţia financiară. El îşi justifică iniţiativa şi prin faptul că actuala criză economică impune luarea unor măsuri „excepţionale”. François Hollande mai precizează însă că şi unele venituri sunt „excepţionale”. El evocă faptul că în 2010 patronii bursei şi-au acordat o creştere de salariu de 34%, pentru a ajunge la un venit mediu de peste 2 milioane de euro pe lună. Există, spune candidatul socialist la prezidenţiale, forme de „îmbogăţire scandaloase, indecente, care nu recompensează nici talentul şi nici meritul personal”. Până la urmă, nu contează atât faptul că bugetul statului ar avea de câştigat în urma unei astfel de măsuri, a mai dat de înţeles François Hollande, cât ideea de moralizare a economiei.

 

 

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Cu ce să stropești vița de vie ca să ai struguri parfumați și dulci. Trucul genial folosit chiar și de bunicii noștri
Capital.ro
Cea mai mare actriță pe care românii au pierdut-o. Nu poate fi uitată. A lăsat în urmă o carieră remarcabilă
Playtech.ro
Anunţul momentului! Când se deschide A7 până la Adjud. Imagini de ultima oră de pe şantier
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
China „evaluează” o propunere de negocieri din partea SUA: „Dacă partea americană nu îşi corectează taxele, înseamnă că este complet ipocrită”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Ungaria pune sârmă ghimpată la granițe și pentru români. Ordinul lui Viktor Orban
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Vedeta din România care așteaptă primul ei copil, la un an de la divorț! Modul inedit în care le-a dat vestea fanilor
Cancan.ro
Doliu în lumea muzicii! O cântăreață consacrată a murit într-un incendiu cumplit, de 1 Mai
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferi. Se achită câte 91 de lei, cash sau card. Ai timp maxim 48 ore să plătești
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Lumea muzicii este în doliu! Îndrăgita artistă care a pierit la 66 de ani, după ce casa i-a fost cuprinsă de flăcări: „O forţă a naturii şi o apărătoare a drepturilor omului”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Băsescu s-a sucit! Pe cine va vota la prezidențiale
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Locul din România pe care să nu îl ratezi. Trebuie să ajungi acolo măcar o dată în viață