O ieşeancă cere instanţei să-i aprobe schimbarea de sex

O tânără din Iași este sprijinită de familie și colegii de muncă în intenția de a face schimbare de sex. Singura care este înspăimântată este tânăra care se teme de reacția societății, transmite evz.ro.

RomaniaTV.net
03 ian. 2015, 17:03
O ieşeancă cere instanţei să-i aprobe schimbarea de sex

Deși e lipsită de resurse financiare și se teme că-și va pierde locul de muncă, o ieșeancă este decisă să ceară justiției aprobare pentru a face schimbare de sex. Familia o sprijină, la fel și colegii de muncă. „Femeia nu are niciun fel de problemă de sănătate”, spune Cristina Vâlcu, purtătorul de cuvânt al Judecătoriei, parcă în întâmpinarea celor care ar putea-o cataloga drept „nebună” pe ieşeancă. Din 1990 şi până acum a mai fost o singură solicitare de acest gen, pe care judecătorii ieşeni au şi încuvinţat-o.

„Îmi aduc aminte că din copilărie m-am simţit şi m-am comportat diferit. Aşa am simţit mereu că trebuie să fiu! Nu m-am identificat niciodată cu rolul pe care l-am avut în societate. Deocamdată mi-am schimbat numele şi mi-am propus să obţin, pentru început, o soluţie legală. După aceea probabil voi face un tratament. Am vrut să fac acest pas mai demult, însă nu am avut venituri stabile, astfel că nu mi-am putut permite. După tratament, aş vrea să recurg la o operaţie estetică. Din ce am înţeles eu, astfel de intervenţii chirurgicale ajung până la 10.000 de euro. Nu mi-am făcut planuri, deocamdată vreau o sentinţă”, a declarat femeia.

„Familia m-a susţinut întotdeauna, eu sper să mă înţeleagă şi societatea. Nu ştiu ce se va întâmpla la muncă. Voi urma, probabil, tratamentul hormonal, care va dura cel puţin şase luni, dar schimbările nu vor fi atât de vizibile. Pentru tratament nu este necesar să-mi iau concediu, doar intervenţia chirurgicală presupune o pauză de activitate mai îndelungată. Bineînţeles că, până la urmă, lumea din jurul meu va afla. Unora le-a luat puţin timp să se obişnuiască doar cu schimbarea de nume, dar, în general, colegii mei s-au adaptat fără probleme”, a mai spus aceasta.

Speră ca oamenii să o înţeleagă şi să nu fie pedepsită de societate pentru ceea ce simte că trebuie să fie: „Dacă voi ajunge să fac o modificare majoră, nu ştiu cum vor reacţiona şefii mei… Sper să nu-mi pierd locul de muncă din acest motiv! Probabil că şi pentru colegii mei va fi un şoc când vor afla. E adevărat că eu nu sunt un personaj obişnuit nici acum, dar este posibil ca unii oameni să aibă un şoc după schimbările prin care aş vrea să trec! Unii oameni sunt mai conservatori şi le vine greu să accepte o asemenea situaţie, reacţionând ciudat”.

În 2008, o altă ieşeancă a solicitat şi a obţinut în instanţă încuviinţarea schimbării de sex. Medicii care au consultat-o au ajuns la concluzia că femeia suferea „disforie transsexuală”. După acordul dat de instanţă, femeia a obţinut şi schimbarea numelui, având o nouă identitate.

Citeşte şi Bărbat sau femeie? Un transsexual nu se hotărăşte ce să fie şi se tot operează pe banii statului