O nouă arteră a apărut în corpul oamenilor. Unde este localizată şi ce rol are

O nouă arteră a apărut în corpul oamenilor. Este vorba despre artera mediană a antebraţului. Aceasta are rolul de a transporta sângele prin centrul brațelor către mâini.

01 sept. 2021, 13:28
O nouă arteră a apărut în corpul oamenilor. Unde este localizată şi ce rol are
O nouă arteră a apărut în corpul oamenilor. Unde este localizată şi ce rol are

O nouă arteră a apărut în corpul oamenilor. Aceasta este localizată la nivelul antebraţului şi apare în stadiul embrionar al fătului. Deşi de regulă dispare pe măsură ce embrionul creşte, oamenii de ştiinţă au observat că ea este prezentă de trei ori mai frecvent la adulţi decât era înn urmă cu un secol.

O nouă arteră a apărut în corpul oamenilor

Cercetătorii Universității Adelaide din Australia au descoperit o arteră suplimentară în antebraţul oamenilor, după ce au analizat 78 de cadavre de origine europeană născute în prima jumătate a secolului XX.

Potrivit unui studiu publicat în Journal of Anatomy, cercetătorii au ajuns la concluzia că artera suplimentară apărută în braț a fost observată la 10% din persoanele născute la mijlocul anilor 1880, ajungând la 30% la oamenii din secolul al XX-lea

Rolul arterei suplimentare în organism

Citeşte şi Pepenii injectaţi, otravă pentru organismul nostru. Iată cum să deosebeşti lubeniţele sănătoase!

Artera mediană se formează în cursul dezvoltării fătului şi are rolul de a aduce sânge în centrul brațului, pentru a asigura creșterea mâinilor și a degetelor în timpul perioadei gestaționale. De regulă, această arteră dispare în jurul vârstei de opt săptămâni,  „predând ștafeta” celorlalte vase – arterele radială și ulnară.

Cu toate acestea, la unii adulţi această arteră încă există. Prevalența ei în creștere ar putea semnala mutații ale genelor implicate în dezvoltarea arterei mediane sau o problemă de sănătate la mame în timpul sarcinii, potrivit Digi 24. 

Unul dintre autorii studiului spune că este foarte posibil ca până în 2100 majoritatea persoanelor să aibă o arteră în plus în braţ

Ce dezavantaje sunt

Potrivit specialiştilor, artera în plus în antebraţ poate provoca furnicături şi amorţeli în degete, deoarece aceasta trece prin canalul carpian și poate comprima nervul median.

Mai mult, spațiul limitat din tunelul carpian poate provoca o tromboză, un anevrism, o calcifiere sau chiar o ruptură a arterei.

În unele cazuri însă, destul de rare, prezența unei artere suplimentare poate fi un avantaj, pentru că ar constitui un „canal de salvare” pentru a alimenta mâna cu sânge atunci când arterele radială și ulnară ar deveni nefuncționale. Am mai putea presupune, totodată, că o arteră suplimentară ar oferi o mai bună dexteritate sau o fortificare a antebrațului.

Citeşte şi Un virus misterios se răspândeşte în India. Febra a ucis cel puţin 50 de oameni, majoritatea copii