O nouă avarie la Cernavodă. Centrala nucleară funcţionează cu un singur reactor. Premierul Dăncilă a trimis Corpul de control

Centrala nucleară de la Cernavodă funcţionează cu o singură unitate de miercuri noapte, informează ECONOMICA.NET. SN Nuclearelectrica SA (“SNN”) anunţă că Unitatea 2 a CNE Cernavodă s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic Naţional (SEN) în dimineaţa zilei de joi, 29 martie 2018, "ca urmare a apariţiei unei disfuncţionalităţi la un sistem electric de proces, partea clasică, nu cea nucleară a centralei". După ce la centrala nucleară de la Cernavodă s-au înregistrat trei avarii în doar câteva zile, premierul Viorica Dăncilă a trimis Corpul de control la Nuclearelectrica, potrivit România TV.

RomaniaTV.net
29 mart. 2018, 06:14
O nouă avarie la Cernavodă. Centrala nucleară funcţionează cu un singur reactor. Premierul Dăncilă a trimis Corpul de control

Căderea de putere a centralei nucleare a avut loc în jurul orei 03.00. Puterea a scăzut de la 1.398 MW la 698 MW, semn că una dintre cele două unităţi a fost deconectată de la SEN, scrie ECONOMICA.NET.

Potrivit Transelectrica, este vorba despre Unitatea 2, iar datele operatorului de sistem arată că a fost vorba despre „o declanşare intempestivă”, iar siguranţa nucleară nu a fost afectată.

Nuclearelectrica a informat joi dimineaţă că defecţiunea vizează partea clasică a centralei, iar avaria de azi nu are legătură cu ce s-a întâmplat zilele trecute.

“SN Nuclearelectrica SA (“SNN”) anunta ca Unitatea 2 a CNE Cernavoda s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic National in dimineata zilei de 29 martie 2018, ca urmare a aparitiei unei disfunctionalitati la un sistem electric de proces, partea clasica, nu cea nucleara a centralei.

 Specialistii investigheaza cauza si vor efectua lucrarile necesare de remediere in conformitate cu procedurile aferente industriei nucleare specifice in astfel de situatii.

Nu exista o legatura cauzala intre reducerea de putere a Unitatii 2 din data de 25 martie 2018 si deconectarea automata a reactorului de astazi, 29 martie 2018. Deconectarea automata a reactorului de la SEN este prevazuta si realizata prin sisteme de protectie prevazute in proiect in anumite situatii, asadar reprezinta un comportament conservativ, procedurat fara impact asupra securitatii nucleare.

Deconectarea automata a reactorului de la SEN si lucrarile de remediere a sistemului electric de proces nu au impact advers asupra personalului, populatiei si mediului inconjurator, fiind realizate cu respectarea normelor de securitate nucleara si procedurilor aplicabile”, a declarat, într-un comunicat, directorul general al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiţă. 

Acesta nu este primul incident, opriri similare având loc şi în urmă cu o săptămână.

Citeşte şi: CNCAN: Oprirea reactorului 2 nu prezintă niciun pericol pentru populaţie şi mediul înconjurător