O noua avertizare din partea unui oficial al Agenției Europene a medicamentului: AstraZeneca trebuie evitat și la această categorie de persoane. Ce se întâmplă cu rarele cazuri de cheaguri de sânge

Marco Cavaleri, unul dintre reprezentanții Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA) spune că vaccinul AstraZeneca ar trebui evitat și la persoanele de peste 60 de ani.

13 iun. 2021, 16:58
O noua avertizare din partea unui oficial al Agenției Europene a medicamentului: AstraZeneca trebuie evitat și la această categorie de persoane. Ce se întâmplă cu rarele cazuri de cheaguri de sânge

O noua avertizare din partea unui oficial al Agenției Europene a medicamentului. Declarația a fost făcută duminică, pe fondul temerilor legate de cheagurile de sânge și pe măsură ce devin disponibile mai multe vaccinuri, conform Reuters.

O noua avertizare din partea unui oficial al Agenției Europene a medicamentului: AstraZeneca trebuie evitat și la această categorie de persoane

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) consideră că vaccinul AstraZeneca este sigur pentru toate grupele de vârstă. Cu toate acestea, mai multe state membre ale Uniunii Europene au încetat să îl administreze persoanelor sub o anumită vârstă, de obicei cuprinsă între 50 și 65 de ani, din cauza rarelor cazuri de cheaguri.

Citește și: Incidenţa apariţiei cheagurilor de sânge după administrarea vaccinului AstraZeneca aproape s-a dublat într-o săptămână. Anunţ îngrijorător al autorităţilor din Marea Britanie
 

„În contextul unei pandemii, poziția noastră a fost și este că raportul risc-beneficiu rămâne favorabil pentru toate grupele de vârstă”, a declarat șeful grupului de lucru COVID-19 Marco Cavaleri pentru ziarul italian La Stampa.

Cu toate acestea, întrucât numărul cazurilor este în scădere și ținând seama de faptul că populația mai tânără este mai puțin expusă riscurilor, Cavaleri a spus că ar fi mai bine să se folosească vaccinuri anti-COVID-19 precum Moderna sau Pfizer-BioNTech.

Întrebat dacă autoritățile sanitare ar trebui să evite administrarea vaccinului AstraZeneca persoanelor cu vârsta peste 60 de ani, Cavaleri a spus: „Da, și multe țări, precum Franța și Germania, iau în considerare ideea în lumina disponibilității mai mari a vaccinurilor ARNm”.

Guvernul italian a anunțat că va restricționa utilizarea vaccinului AstraZeneca la persoanele în vârstă de peste 60 de ani, după ce un tânăr vaccinat a murit din cauza unei forme rare de coagulare a sângelui.

La fel ca multe țări europene, Italia a oprit, pentru scurt timp, vaccinul AstraZeneca, în martie, din cauza îngrijorărilor legate de problemele de coagulare a sângelui.

Le-a reluat apoi cu recomandarea ca vaccinul să fie „preferabil” utilizat pentru persoanele cu vârsta peste 60 de ani, după ce EMA a declarat că beneficiile sale depășesc riscurile.

Citește și: Cheagurile de sânge apărute după administrarea vaccinului AstraZeneca au mai făcut o victimă. Un model britanic a murit în Cipru, după prima doză


loading...