O nouă lege pentru români. Angajații nu vor mai putea fi obligați de patroni să facă acest lucru

Angajații români nu vor mai putea fi obligați de către patroni să lucreze în ture de noapte, conform unui proiect de lege. Iată ce salariați se încadrează în aceată categorie.

09 iun. 2023, 11:40
O nouă lege pentru români. Angajații nu vor mai putea fi obligați de patroni să facă acest lucru
Veste bună pentru angajații români

Veste bună pentru angajații români. În prezent, în România, patronii nu pot obliga femeile gravide, lăuze sau care alăptează să lucreze în ture de noapte. Legea s-ar putea extinde și la părinții care își cresc copiii singuri.

Aceștia nu vor mai putea fi obligați să lucreze pe timp de noapte, conform unui proiect de lege, care a fost votat în urmă cu numai câteva zile de Senat.

Citește și: Vouchere de vacanţă şi pentru angajaţii de la privat. Legea a fost adoptată tacit de Senat

Inițiativa legislativă va modifica Legea nr. 53/2003 din Codul Muncii. Potrivit proiectului, reprezentantul familiei monoparentale, adică părintele singur, nu va putea fi obligat să presteze muncă de noapte.

Acum, legea prevede interdicția de a lucra noaptea pentru femeile gravide, lăuze și cele care alăptează. Aceeași lege interzice lucrul pe timp de noapte în cazul tinerilor care nu au împlinit încă vârsta de 18 ani.

Inițiatorii au motivat că un părinte singur nu trebuie să lucreze pe timp de noapte deoarece:

  • siguranța copilului pe timp de noapte, care rămâne fie în grija unei persoane, fie singur în casă;
  • posibilitatea ca părintele să nu poată acorda copiilor suficientă atenție și îngrijire în timpul zilei, din cauza oboselii generate de lucrul în ture de noapte;
  • dificultatea de a îmbina programul de lucru cu obligațiile familiale, cum ar fi îngrijirea copiilor sau participarea la activități școlare și sociale;
  • impactul asupra relației părinte-copil, care poate fi afectată de faptul că părintele nu este disponibil sau nu poate participa la activitățile copilului în mod regulat.

Citește și: Program flexibil de muncă pentru angajații cu copii în vârstă de până la 8 ani. Ce prevede legea adoptată de Senat

Pentru ca legea să fie pusă în palicare, proiectul de modificare al Codului Muncii trebuie să fie adoptat și de către Camera Deputaților, urmând ca mai apoi să fie promulgat de Președinte și publicat în Monitorul Oficial.