O nouă materie opțională în liceele din România: ‘Istoria Revoluției din 1989 și a schimbării de regim din România’

O nouă materie opțională apare în programa opțională a liceelor din România. Asta prevede un proiect de lege ce urmează să fie votat în Camera Deputaților.

22 mart. 2022, 08:42
O nouă materie opțională în liceele din România: ‘Istoria Revoluției din 1989 și a schimbării de regim din România’

O nouă materie opțională în liceele din România. Elevii de liceu ar putea studia începând cu anul școlar 2023-2024 disciplina opțională „Istoria Revoluției din 1989 și a schimbării de regim din România”, potrivit unui proiect de lege care așteaptă votul în Camera Deputaților.

Proiectul de modificare a legii educației naționale aprimit undă verde în comisiile parlamentare de specialitate și are ca obiect de reglementare introducerea în curriculumul la decizia școlii, la clasa a XII-a/a XIII-a din învățământul liceal, a disciplinei opționale „Istoria Revoluției din 1989 și a schimbării de regim din România”.

Cadrele didactice care predau disciplina „Istoria Revoluției din 1989 și a schimbării de regim din România” pot beneficia de pregătire profesională și cursuri de perfecționare de specialitate în cadrul cursurilor universitare specializate.

Citește și O nouă materie în programa școlară! Elevii o vor studia de anul viitor

Revenirea la trimestre

O nouă schimbare ar putea apărea la nivelul instituțiilor de învățământ. Ministrul Educaţiei a anunţat luan trecută că ia în calcul modificarea structurii anului şcolar, în contextul în care semestrele ar putea fi înlocuite de trimestre. În aceste condiţii, elevii ar avea cinci vacanţe.

Sorin Cîmpeanu nu exclude înlocuirea semestrelor cu trimestrele, însă modificarea structurii anului şcolar se va face abia după o consultare cu elevii, profesorii şi părinţii.

„Este vorba de o posibilă propunere pe care Ministerul Educaţiei o susţine. O structură de an şcolar va putea veni doar după consultarea cu cei interesaţi – în primul rînd elevi, profesori şi părinţi”, a declarat ministrul.

Ministrul Educaţiei a anunţat că nu este exclus să se revină la trimestre în noul an şcolar 2022-2023, iar elevii s-ar putea bucura de o vacanţă de 17 zile în perioada sărbătorilor de iarnă.

„Împărţirea pe trimestre este o poziţionare naturală inclusiv din perspectiva vacanţelor intertrimestriale. Am putea avea o vacanţă de 17 zile în perioada sărbătorilor de iarnă, care separă primul trimestru de cel de-al doilea şi o altă vacanţă de 12 zile, în perioada sărbătorilor Pascale, care să cuprindă care să cuprindă şi sărbătorile ortodoxe şi pe cele catolice.

Împărţirea pe trimestre permite o mai bună organizare a materiei, dar şi o evaluare formativă şi sumativă mai coerentă. Este important să însoţim această schimbare de formă (de structură de an şcolar) de schimbări de conţinut din perspectiva evaluărilor.

În al treilea rând, cele trei trimeste sunt împărţite de fapt în unităţi de învăţare, de 6-7-8 săptămâni în care putem intercala vacanţe. De exemplu, în luna octombrie se poate intercala la final o vacanţă de o săptămână pentru toţi elevii, nu numai pentru cei din învăţământul primar, ci şi gimnazial şi liceal. De asemenea, luăm în considerare şi o vacanţă de o săptămână în luna februarie.”, a explicat ministrul Educaţiei la Antena 3.