O nouă pandemie ameninţă omenirea. Specialiștii avertizează că este mult mai periculoasă decât cea provocată de coronavirus

Specialiştii avertizează că o nouă pandemie este pe punctul de a izbucni. Aceasta ar urma să fie mult mai periculoasă decât cea provocată de virusul SARS-COV-2.

20 oct. 2021, 17:54
O nouă pandemie ameninţă omenirea. Specialiștii avertizează că este mult mai periculoasă decât cea provocată de coronavirus

O nouă pandemie ameninţă omenirea. Specialiştii avertizează că cel puţin opt tipul de gripă aviară, toate care pot ucide oameni, circulă deja în mai multe ferme de pui din lume.

O nouă pandemie ameninţă omenirea. Este mult mai periculoasă decât COVID

Potrivit jurnaliştilor de la The Guardian, într-o zi din decembrie anul trecut, 101.000 de pui de la o fermă uriaşă de lângă orașul Astrahan, din sudul Rusiei, au început să moară pe capete. În urma testelor, experţii au descoperit că de vină ar fi fost o tulpină relativ nouă de gripă aviară letală cunoscută sub numele de H5N8. În doar câteva zile, 900.000 de păsări de la fabrica Vladimirskaya au fost sacrificate în grabă pentru a preveni o epidemie, susține sursa citată, potrivit capital.ro. 

Specialiştii avertizează că gripa aviară este cealaltă pandemie în curs de desfășurare în toată lumea. În ultimii ani, tulpina H5N8 a ucis mii de păsări în aproape 50 de țări, inclusiv Marea Britanie.

Citeşte şi Ce investigaţii trebuie să faci urgent după ce ai avut COVID-19. Boala gravă cu care poţi să rămâi după infectare

Incidentul de la Astrakhan a fost diferit şi i-a îngrijorat pe oamenii de ştiinţă. Când au fost testați 150 de lucrători la fermă, s-a descoperit că cinci femei și doi bărbați aveau boala, deși o formă ușoară. Era pentru prima dată când se știa că H5N8 se transmite de la păsări la oameni.

„Vedem o explozie fără precedent în focarele de noi virusuri ale gripei aviare”, a declarat Dr. Michael Greger.

În ultimele două săptămâni, în China, mai multe persoane care lucrau cu păsări au fost infectate cu virusul H5N5, iar mai mult de jumătate din ele au murit. Astfel experţii atrag atenţia că H5N6 este în ritm de creștere, suferă mutații și este extrem de periculos.

„Probabilitatea răspândirii de la om la om este scăzută [dar] este necesară o supraveghere geografică mai largă în zonele afectate din China și în zonele din apropiere pentru a înțelege mai bine riscul și recenta creștere a efectelor asupra oamenilor”, a declarat un reprezentant OMS din zona Pacificului.

La începutul acestei luni, Centrul de Control al Bolilor din China a identificat mai multe mutații în două cazuri recente de H5N6. Răspândirea virusului H5N6 este acum o „amenințare serioasă” pentru industria păsărilor și sănătatea umană, au declarat Gao Fu, director CDC, și Shi Weifeng, decanul sănătății publice la Shandong First Medical University.

Citeşte şi Avertismentul unui medic pentru antivaccinişti: „Dacă va fi să vedeți negru în fața ochilor, e culoarea sacilor. Vă treziți cumva, dragii mei?”

Potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), virusurile gripei aviare evoluează într-un fond genetic mare de virusuri diverși. Păsările sălbatice sunt în mod obișnuit îndicate de guverne și industrie pentru răspândirea gripei aviare de-a lungul rutelor migratoare, dar există dovezi că fermele industriale sunt potențiale „vase de amestecare” pentru virusuri noi, uneori chiar letale.

„Vedem o explozie fără precedent a focarelor de noi virusuri ale gripei aviare, care istoric au prezentat cel mai mare risc de pandemie și cu siguranță au potențialul de a fi mai rău decât Covid.”, a avertizat Mariu Gilbert, epidemiolog la Universitatea Libre de Bruxelles din Belgia