O statuie budistă misterioasă, descoperită de nazişti, este făcută dintr-un meteorit FOTO

Cercetătorii au descoperit că o statuie budistă veche de 1.000 de ani, descoperită de o expediţie nazistă în 1938, este realizată dintr-un meteorit.

RomaniaTV.net
27 sept. 2012, 07:40
O statuie budistă misterioasă, descoperită de nazişti, este făcută dintr-un meteorit FOTO

Studiul, publicat în revista Meteoritics and Planetary Science, dezvăluite că nepreţuita statuie este de fapt o specie rară de meteorit. Ea este cunoscută sub numele de „Omul de fier”, cântăreşte 10kg şi are circa 24cm înălţime.

„Statuia a fost realizată dintr-un fragment din meteoritul Chinga, care s-a prăbuşit la graniţele Mongoliei cu Siberia, în urmă cu 15.000 de ani!, a declarat Dr. Elmar Buchner de la Universitatea Stuttgart, care a făcut descoperirea.

„Primele bucăţi au fost descoperite, oficial, în 1913, de căutătorii de aur, însă credem că acest fragment de meteorit a fost colectat cu multe secole înainte”, mai spune expertul.

Echipa a clasificat fragmentul ca fiind un ataxit, o clasă rară de meteorit din fier, care conţine mult nichel.

Statuia „Omul de fier” (Iron Man) reprezintă un stil hibrid între cultura budistă şi pre-budistă, Bon, care îl înfăţişează pe zeul Vaisravana, Regele budist al Nordului, cunoscut şi drept Jambhala în Tibet. A fost descoperită în 1938 de o expediţie germană, condusă de renumitul zoolog Ernst Schäfer. Expediţia a fost susţinută de şeful nazist Heinrich Himmler, şi se crede că toţi membrii echipei erau membrii SS. Schäfer susţinea că a acceptat susţinerea SS pentru a putea cerceta viaţa sălbatică şi antropologia Tibetului. Istoricii spun însă, că Himmler a susţinut această expediţie pentru că el credea că originile rasei ariene s-ar găsit în Tibet.

Nu se ştie cum a fost descoperită statuia, însă se crede că svastica imensă sculptată pe ea ar fi încurajat echipa să o ia în Germania. Svastica nu este un simbol nazist, ci este un simbol folosit de hinduism, budism şi jainism, ce înseamă, literal, „a fi bun”. O dată ajunsă la Munchen, statuia a intrat într-o colecţie privată şi a fost disponibilă pentru studiu abia din 2007.