O zi de concediu medical, mai bine plătită decât o zi de muncă. Cum s-a ajuns la această situaţie

Publicat: Vineri, 30 Noiembrie 2018 09:11 // Actualizat: Vineri, 30 Noiembrie 2018 09:11 // Sursa: romaniatv.net

Transferul contribuţiilor de la angajator la angajat a creat o situație bizară. O zi de concediu medical ar putea fi plătita cu până la 36% mai mult decât o zi petrecută la muncă.

Foto: ghidcabinet.ro

Diferențele dintre zilele de concediu medical și cele de zi de muncă normală ar fi apărut în urma transferului contribuţiilor de la angajator la angajat, deoarece angajatorul trebuie să achite acum 45% contribuţii sociale şi impozit pe venit, față de 32,5%, cât era înainte de 1 ianuarie 2018, scrie Adevărul.

FORMULA DE CALCUL PENTRU CONCEDIUL MEDICAL

Potrivit prevederilor legale, concediul medical se calculează adunând salariile brute din ultimele 6 luni, împărțită la suma zilelor de stagiu din ultimele 6 luni, totul înmulţit cu 75% şi cu numărul de zile de concediu medical.

Cu alte cuvinte, pe durata concediului medical, angajatul este plătit cu 75% din salariul brut.

SIMULARE

Considerăm salariul minim pe economie, 1900 lei. Aplicând formula de calcul, pentru o lună de concediu medical, un angajat ar primi 1.425 lei: 263 lei mai mult decât dacă ar fi fost la serviciu şi ar fi cotizat pentru sănătate, pensii şi impozitul pe venit.

Dacă analizăm un salriu brut de 5.000 lei, în concediu medical, un angajat ar primi în plus 1.000 lei, 36,5% în plus faţă de salariul mediu net pe care l-ar fi încasat.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
angajat angajator concediu medical transfer contributii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8698
RON
01 Oct
noapte 12 °
zi 18 °
Ultimele joburi adaugate
24 H