Oamenii de ştiinţă sunt şocaţi! Ce au descoperit pe pereţii reactorului nuclear de la Cernobîl: „Se hrănesc cu radiaţii”

Accidentul nuclear de la Cernobîl, din 26 aprilie 1986, a fost cel mai grav dezastru de acest tip din istorie. Mii de oameni au murit în chinuri groaznice sau au rămas bolnavi sau mutilați pe viață din cauza cantității radiațiilor eliberate în atmosferă în acea zi fatidică. Astăzi, la peste trei decenii de la incident, radiațiile persistă în zona Cernobîlului. Și totuși, acest loc deosebit de periculos a devenit un paradis pentru niște organisme bizare.
Romania TV
12 feb. 2020, 07:14
Oamenii de ştiinţă sunt şocaţi! Ce au descoperit pe pereţii reactorului nuclear de la Cernobîl:

Oamenii de știință au descoperit cel puțin 200 de specii și 98 de genuri de ciuperci care se „hrănesc” cu radiațiile de la Cernobîl. Descoperirea uluitoare a fost documentată pentru prima dată în 1991, când savanții au găsit ciuperci crescând pe pereții reactorului nuclear abandonat, care era încă „inundat” în radiații gama.

Uimiți, cercetătorii au început să studieze organismele (cunoscute sub denumirea de „ciuperci negre”, datorită cantității mari de melanină pe care o conțin) și au descoperit trei specii diferite care se hrăneau cu radiațiile gama. Aceste specii, Cladosporium sphaerospermum, Cryptococcus neoformans și Wangiella dermatitidis, creșteau mult mai repede în prezența radiațiilor. Mai mult, ciupercile creșteau în direcția radiațiilor, ca și cum ar fi fost atrase în mod natural de ele.

Citeşte şi: Doi români au fost condamnaţi în Franţa pentru că au cules prea multe ciuperci

„Ciupercile colectate de la locul accidentului conțineau mai multă melanină decât ciupercile colectate din afara zonei de excluziune. Asta înseamnă că aceste organisme s-au adaptat la mediul plin de radiații. Mai mult, am descoperit că 20% dintre ele chiar se hrăneau cu radiații”, a declarat Kashturi Venkateswaran, cercetător la NASA. Deoarece conțin o cantitate mare de melanină, ciupercile sunt capabile să se alimenteze din razele gama și să le transforme în energie chimică. Acest proces se numește radiosinteză.

Acest lucru i-a determinat pe oamenii de știință să se întrebe dacă melanina din celulele pielii umane ar putea transforma, și ea, radiațiile în „hrană”, dar deocamdată părerea generală e că acest lucru nu este posibil. Cu toate acestea, savanții nu exclud această posibilitate în ceea ce privește alte forme de viață.

„Faptul că acest fenomen apare la ciuperci crește probabilitatea ca anumite animale și plante să aibă, și ele, capacitatea de a se hrăni cu radiații”, a afirmat microbiologul Arturo Casadevall.

Citeşte şi: Cernobîlul a devenit atracţie turistică. Vizitatorii sunt primiţi cu îngheţată „radioactivă” şi borcane cu aer contaminat. VIDEO

Acum, oamenii de știință vor să afle cum ar putea ajuta omenirea ciupercile „mâncătoare” de radiații. În primul rând, ciupercile ar putea contribui la protejarea celor expuși frecvent la radiații, precum bolnavii de cancer și inginerii care lucrează la centralele nucleare.

Oamenii de știință speră, de asemenea, că ciupercile vor putea fi utilizate pentru a dezvolta o sursă biologică de energie prin transformarea radiațiilor. De asemenea, abilitatea unică a acestor ciuperci ar putea fi utilă în cadrul călătoriilor în spațiu. În 2016, SpaceX și NASA au trimis pe Stația Spațială Internațională mai multe tulpini de ciuperci de la Cernobîl, pentru a fi testate în condiții de imponderabilitate.

Rezultatele studiului NASA s-ar putea dovei utile pentru misiunile spațiale viitoare, oferindu-e astronauților posibilitatea de a se proteja de cantitățile uriașe de radiații cosmice.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Anca Serea și-a făcut de cap, alături de fiica ei, în club! S-au dezlănţuit în club până-n zori!
Fanatik.ro
Mesajul pe care George Simion i l-a trimis lui Gigi Becali înainte de alegeri. Ce l-a rugat pe patronul FCSB
Capital.ro
Călin Georgescu va conduce România. Oamenii NU e nevoie să-l voteze. Planul lui Simion
Playtech.ro
Rezultate surpriză în județul lui Iohannis. Cine a fost candidatul votat masiv în primul tur la Sibiu
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Puterea reală a președintelui României: ce spune Constituția
wowbiz.ro
Primul tur al alegerilor prezidențiale se poate contesta la CCR. Informații de ultimă oră
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Cardurile care vor fi interzise. Noile reglementări au fost anunțate
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
E oficial! Când începe vacanța de vară a elevilor în 2025 și cât durează, de fapt
Cancan.ro
Pensiile se livrează cu întârziere în luna mai. Dar avem și o veste bună pentru unii pensionari!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Dispare numerarul? UE impune restricții. Ce se va întâmpla cu banii cash
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Românii au început să joace din ce în ce mai mult Baccarat în mediul online
MediaFlux
Planul lui Simion de a-l aduce pe Călin Georgescu la conducerea țării. Declarațiile incredibile pentru Financial Times
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Alegeri 2025: confuzie generală – România votează, dar nu prea știe de ce