CRIZA DIN SUA, la final. Obama a ridicat plafonul datoriei publice. Angajaţii federali se întorc la muncă

Preşedintele american, Barack Obama, a promulgat, joi dimineaţa, legea ce ridică plafonul datoriei şi îndepărtează riscul unei incapacităţi de plată, a anunţat Casa Albă. Astfel, prin semnarea acestui act, el pune capăt celor două săptămâni de bătălie politică şi incertitudine de pe pieţe.

17 oct. 2013, 06:19
CRIZA DIN SUA, la final. Obama a ridicat plafonul datoriei publice. Angajaţii federali se întorc la muncă

Preşedintele american a semnat textul după ce Congresul a ridicat, miercuri seara, plafonul datoriei ţării până la 7 februarie.

Compromisul prevede ridicarea plafonului datoriei până la 7 februarie, redeschiderea totală până pe 15 ianuarie a agențiilor federale și convocarea unei comisii pentru a negocia un buget pentru restul anului 2014.

De asemenea, angajaţii federali se vor întoarce la muncă. Miercuri seara, Obama le-a cerut tuturor angajaţilor federali care au intrat în concediu fără plată din cauza blocajului bugetar să se întoarcă la muncă joi.

„Acum că legea a fost aprobată de Senat şi Camera Reprezentanţilor, preşedintele o va promulga încă din această seara, iar angajaţii (federali) trebuie să îşi reia activitatea mâine dimineaţă”, a declarat Sylvia Matthews Burwell, directoarea biroului pentru buget de la Casa Albă.

Votul final al Congresului de miercuri seară, cu doar câteva ore înainte de data limită fixată de Trezoreria americană pentru ridicarea limitei legale a îndatorării publice, încheie mai multe săptămâni de bătălie politică istovitoare.

Senatorii americani au ajuns miercuri la un acord cu privire la ieşirea din criza bugetară, cu câteva ore înainte de termenul-limită până la care ar trebui majorat plafonul de îndatorare a SUA.