CRIZĂ ÎN SUA: Senatul american a ajuns la un ACORD privind IEŞIREA din criza bugetară

Senatorii americani au ajuns miercuri la un acord cu privire la ieşirea din criza bugetară, cu câteva ore înainte de termenul-limită până la care ar trebui majorat plafonul de îndatorare a SUA, au anunţat mai mulţi aleşi republicani, potrivit AFP, citată de Agerpres.

RomaniaTV.net
16 oct. 2013, 16:33
CRIZĂ ÎN SUA: Senatul american a ajuns la un ACORD privind IEŞIREA  din criza bugetară

Senatorii republicani s-au reunit miercuri pentru a adopta textul acestui acord, negociat de liderul lor Mitch McConnell şi de liderul majorităţii democrate, Harry Reid.

Planul, care vizează creşterea plafonului datoriei şi relansarea activităţii guvernului federal, ar urma să fie votat mai întâi în Camera Reprezentanţilor, unde aprobarea sa pare sigură cu voturile legislatorilor democraţi, a indicat o sursă parlamentară democrată citată de Reuters.

Camera Reprezentanţilor şi Senatul trebuie să convină asupra majorării plafonul de îndatorare al SUA, fixat în prezent la 16.700 miliarde de dolari. Guvernul american împrumută bani în fiecare an deoarece cheltuielile sale depăşesc veniturile, iar dacă nu va putea împrumuta noi fonduri ar putea intra în incapacitate de plată.

Trezoreria SUA a avertizat deja că în cazul în care plafonul datoriei nu va fi majorat până la data limită de 17 octombrie, va avea la dispoziţie doar o rezervă de aproximativ 30 de miliarde de dolari.

Preşedintele Barack Obama cere adoptarea rapidă a textului

Senatul a votat miercuri pentru prelungirea limitei de îndatorare a guvernului SUA până pe 7 februarie şi de reluare a activităţilor instituţiilor federale, parţial blocate, până în ianuarie, relatează MarketWatch. Acordul prevede totodată ca membrii Congresului să ajungă la un acord mai larg asupra bugetului până la data de 13 decembrie.

Cele două Camere ale Congresului trebuie să adopte proiectul în aceeaşi formă, acesta urmând apoi să fie apoi trimis preşedintelui Barack Obama pentru promulgare.

Obama i-a felicitat pe liderii din Senat pentru că au ajuns la un compromis în privinţa datoriei şi a bugetului şi a îndemnat Congresul să îl adopte „rapid”, a anunţat, miercuri, purtătorul său de cuvânt. Jay Carney şi-a exprimat speranţa că aleşii americani vor acţiona corect pentru ca „serviciile statului să se redeschidă şi să fie înlăturat pericolul unei intrări în incapacitate de plată”.