Octavian Jurma, avertisment teribil pentru români: „În luna octombrie am putea avea zile cu 10-12.000 cazuri noi de COVID-19”

Octavian Jurma trage un nou semnal de alarmă privind evoluţia pandemiei de coronavirus în România. Medicul avertizează că în luna octombrie am putea avea zile chiar şi cu 12.000 de noi cazuri de coronavirus.

16 sept. 2021, 09:54
Octavian Jurma, avertisment teribil pentru români: „În luna octombrie am putea avea zile cu 10-12.000 cazuri noi de COVID-19”
Octavian Jurma: "Urmează să repetăm tragedia din Lombardia în Romania. Vom depăşi toate recordurile negative ale valurilor 2 şi 3"

Octavian Jurma, avertisment teribil pentru români. Reîntoarcerea elevilor în şcoli ar putea duce la o creştere accelerată a cazurilor de coronavirus în perioada următoare, susţine medicul. De asemenea, Jurma crede că festivalurile organizate în ultima vreme au fost mult mai sigure din punct de vedere epidemiologic decât condiţiile în care elevii au revenit în şcoli.

Octavian Jurma, avertisment teribil pentru români

Medicul este de părere că numărul mare de noi infectări poate fi pus pe seama scăderii imunităţii generale a populaţiei, atât în cazul celor vaccinați, cât și la persoanele care au trecut deja prin boală.

Citeşte şi Raed Arafat: „Certificat verde la restaurant, mall şi nunţi! Riscul să avem valuri peste valuri este unul foarte serios”

„Vedem că această rezistență scade și vedem o accelerație a pandemiei. Asta vine să confirme niște ipoteze teroretice care până acum nu au putut fi confirmate. Presupunând că imunitatea de turmă începe să scadă după 180 de zile, putem face un calcul și să spunem că a fost maximală la sfârșitul lunii aprilie când am avut și impactul vaccinării pe tulpina Alpha și pe cel al imunității naturale pe cale de infectare. După asta, imunitatea a început să scadă și ar fi trebuit să fie înlocuită de imunizarea prin vaccinare.

Valul a fost foarte puternic alimentat cu combustibil de relaxările de la 1 august care au fost cele mai mari, cu evenimente foarte mari, precum festivaluri de 70.000 de oameni, dar vedem mai ales efectul cumulat al micilor evenimente precum nunțile foarte numeroase, care sunt ca un fel de roi, cu impact chiar mai mare decât festivalurile. Aceste evenimente nu au niciun fel de măsură de prevenție. Deschiderea școlilor îl putem considera un festival cu 3 milioane de oameni care se vor întâlni regulat în clase, în multe cazuri puțin salubre, fără măsuri de protecție. Un festival de care se va întinde pe mai multe luni de zile”, a declarat medicul din Timişoara, potrivit Fanatik. 

Festivalurile din timpul verii, mai sigure decât şcolile

Medicul susţine că măsurile de siguranță sunt, în cazul școlilor, mult mai reduse decât la festivalurile din timpul verii.

„Nu suntem mai bine protejați, dimpotrivă. Nu folosim niciunul dintre intrumentele folosite, de exemplu, la Untold, care au avut criterii foarte stricte de selecție, cu 75% din oameni vaccinați, cu testare la intrare. Lucrurile astea se puteau face și la școli, cu un sistem uriaș de filtrare. Și la Untold, după ce s-a intrat înăuntru, măștile nu au mai fost purtate, dar filtrul acela a fost foarte important.

Impactul deschiderii școlilor s-a văzut întotdeauna la două săptămâni, și în februarie și în septembrie, când debutează panta ascendentă a infectărilor. Niciun alt eveniment social nu se poate compara ca impact cu deschiderea școlilor: o uriașă mobilizare, cu transport în comun, un talmeș-balmeș care amestecă populația. Dacă am avea școli de proximitate în care elevii să meargă 5 minute pe jos până la școală, fără să mai fie aduși de bunici sau părinți după clasa a V-a, ar fi altceva (…) Vaccinarea este o problemă în școli. La Untold au fost 75% vaccinați ceea ce este un vis pentru școli. N-avem 75% din profesori vaccinați, să nu ne închipuim că aceștia vor purta măști în cancelarii și se vor comporta altfel decât acești tineri. Prea aruncăm noi anatema pe tineri că sunt iresponsabili, când adulții sunt mai iresponsabili decât ei. Copiii care s-au distrat la Untold au fost mult mai responsabili decât profesorii lor la care se vor întoarce”, a mai precizat Octavian Jurma.

Medicul ne avertizează că ne aşteaptă zile cu până la 12.000 de cazuri noi.

Citeşte şi Mărturiile cutremurătoare ale unui pacient de la ATI, după ce s-a infectat cu COVID: Foarte uşor se moare. În 20 de minute erai mort, în sacul de nailon”

„Cel mai optimist vârf era de 6.000 de cazuri pe zi la jumătatea lui octombrie, dar la ora asta este puțin probabil că ne vom opri acolo. Vom ajunge la 6.000 de cazuri săptămâna viitoare. La asemenea accelerație, este aproape imposibil să te oprești decât fie prin lovirea unui zid de imunitate, fie printr-o decizie politică să nu se mai numere cazurile, că s-a mai văzut. Scenariul pesimist este că vârful va fi în jurul vârfului din valul doi. Asta înseamnă că putem la 10.000 de cazuri pe zi, însă media în acea perioadă a fost cam de 8.500-9.000. În luna octombrie am putea atinge acest vârf, poate chiar zile cu 10-12.000 cazuri noi, dar ar trebui să se instaleze un platou. Dacă nu se oprește nici atunci intrăm în zona scenariului de coșmar, într-un abis la care ne-am uitat în valul doi, dar atunci s-au luat niște măsuri care ne-au tras de pe marginea prăpastiei, chiar dacă numărul deceselor a fost dublu față de cât ni s-a spus. A fost o catastrofă limitată și cosmetizată”, crede Octavian Jurma.

Acesta susține că eficiența măsurilor de combatere depinde în egală măsură de vaccinare, cât și de celelalte măsuri de pevenție, separate având eficiență limitate.

„Țările care s-au bazat doar pe vaccinare au probleme. Vedeți Marea Britanie unde vaccinarea s-a întors împotriva lor pentru că au refuzat și celelalte măsuri non-farmaceutice, care sunt prin definiție nepopulare. Israel gestionează cu greu valul 4. Noi nu am măsurat niciodată cât de sus se poate duce un val în România. Depinde dacă se iau măsuri sau nu (…) Nu știm ce vor face autoritățile care sunt extrem de impredictibile. Singurul lucru predictibil la autorități a fost relaxarea, niciodată nu s-au abătut de la o relaxare indiferent ce s-a întâmplat din punct de vedere epidemiologic”, a încheiat Octavian Jurma.


loading...
Partenerii noștri