Octavian Jurma estimează prelungirea valului 5 Omicron până în luna Mai: „Riscul de spitalizare este mult mai mare pentru persoanele nevaccinate”

Octavian Jurma estimează prelungirea valului 5 Omicron până în luna Mai. Acesta spune că riscul de spitalizare este mult mai mare pentru persoanele nevaccinate, mai ales în cazul în cazul vârstnicilor sau a celor cu boli cronice.

22 mart. 2022, 23:32
Octavian Jurma estimează prelungirea valului 5 Omicron până în luna Mai: „Riscul de spitalizare este mult mai mare pentru persoanele nevaccinate”

Octavian Jurma estimează prelungirea valului 5 Omicron până în luna Mai. Medicul spune că în acest moment varianta Omicron este 100% dominantă în România.

Octavian Jurma estimează prelungirea valului 5 Omicron până în luna Mai

Citeşte şi EXCLUSIV Revin restricţiile în România? Alexandru Rafila, anunţ de ultimă oră: „S-a intensificat transmiterea. Ne aflăm din nou la o rată de reproducere a infecţiei în jur de 1”

„Dominanta BA2 in numarul de secventieri noi a crescut la 56.5%. Noua faza de crestere (minival) e alimentata acum de noua versiune. E probabil ca acest „val in val’ sa dureze inca 2-3 saptamani si sa prelungeasca valul 5-Omicron pana in luna mai. E insa putin probabil sa asistam la un nou val similar celui produs de BA1 (dar nu exclus).

Este a doua saptamana in care Delta este la 0% deci putem spune ca Omicron este 100% dominanta acum in Romania. In ciuda apartenentei la familia Omicron, diferenta dintre BA2 si BA1 este mai mai mare decat intre Delta si Gamma.

De aceea riscul de reinfectare este mare atat pentru vaccinati cat si pentru nevaccinati. Grupele cele mai expuse sunt copiii si varstincii. Riscul de spitalizare este insa mult mai mare pentru persoanele nevaccinate, mai ales in cazul varstnicilor sau a celor cu boli cronice.

Daca nu aveti boosterul facut este imperativ sa il faceti. Purtati masca FFP2 in toate spatiile inchise si in clasa (elevi si profesori)”, a scris Jurma pe pagina de Facebook.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Adriana Pistol a avertizat luni că „pandemia de coronavirus încă există”, iar rata de pozitivitate faţă de săptămâna anterioară când a fost 8,9%, a ajuns în această săptămână la 9,5%.

„Faţă de săptămâna anterioară, observăm o creştere a numărului de cazuri. Creşterea nu este foarte mare, dar este semnificativă. Este un indicator care este susţinut. (…) Observăm o descreştere a numărului de decese, ceea ce este înbucurător, dar este într-un fel normal. Întotdeauna creşte numărul de cazuri, urmat după aceea de încărcarea spitalelor, atât în paturi normale pe secţii, cât şi ATI. Sperăm că nu va fi nevoie.

Rata de pozitivitate faţă de săptămâna anterioară când a fost 8,9%, a ajuns în această săptămână la 9,5%. Rata de reproducere a cazurilor începe să crească. A ajuns în săptămâna de referinţă la 0,95%, o creştere faţă de săptămâna anterioară cu aproape 27%.

Încet-încet se apropie de cifra 1, ceea ce susţine acea creştere a numărului de cazuri. Acest lucru ne arată şi faptul că există posiblitatea să se ducă undeva peste cifra 1”, a explicat Adriana Pistol, într-o conferinţă de presă la Ministerul Sănătăţii.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 5.140 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID –19), cu 2.904 mai multe față de ziua anterioară. 623 dintre cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare, potrivit MS.

Citeşte şi Valul 6 al pandemie amenință România! Anunțul făcut de Adrian Marinescu: ”Omicron este cu 30% mai trasmisibilă”