UCRAINA: Zeci de MORŢI DUPĂ ciocnirile violente între proruşi şi ucraineni UPDATE

Ciocniri violente s-au produs vineri între militanţii proruşi din Odessa şi ucraineni. Cele două tabere nu au putut fi ţinute la distanţă una de cealaltă, altercaţiile degenerând în ciocniri violente în care s-au folosit fumigene ce au declanşat un incendiu. În urma acestuia, cel puţin 38 de persoane şi-ar fi pierdut viaţa, potrivit unor surse diferite.

RomaniaTV.net
02 mai 2014, 19:53

UPDATE 0.45: Treizeci şi una de persoane şi-au pierdut viaţa în incendiul unei clădiri la Odesa (sudul Ucrianei) după ciocnirile violente care au avut loc vineri între partizani ai unităţii Ucrainei şi militanţi proruşi, a anunţat Ministerul de Interne de la Kiev, potrivit AFP.
Ministerul a revizuit în scădere precedentul bilanţ în care anunţa 38 de morţi. Victimele şi-au pierdut viaţa din cauza intoxicaţiei cu oxid de carbon ori sărind pe fereastră.

‘Au primit îngrijiri medicale 50 de persoane, printre care zece poliţişti’, a precizat ministerul care informase că un incendiu ‘cu origine criminală’ a izbucnit la Casa Sindicatelor din oraş.

UPDATE 0.13: Rusia şi-a exprimat vineri ‘indignarea’ în urma violenţelor care s-au soldat cu peste 30 de morţi la Odesa şi a denunţat ‘iresponsabilitatea criminală’ a autorităţilor prooccidentale de la Kiev, anunţă AFP.

‘Rusia primeşte cu indignare informaţiile despre noile crime comise la Odesa şi cere Kievului şi aliaţilor săi occidentali să pună capăt anarhiei şi să îşi asume responsabilităţile în faţa poporului ucrainean’, a menţionat Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

‘Aceste evenimente tragice (…) sunt considerate de Moscova ca un nou semn al iresponsabilităţii criminale a autorităţilor de la Kiev care îi favorizează pe radicalii naţionalişti, printre care Pravîi Sektor, ce duc o campanie de teroare împotriva partizanilor federalizării şi a unor reale schimbări constituţionale’, se mai afirmă în documentul amintit.

UPDATE 23:12 Potrivit RIA Novosti, Garda Naţională a Ucrainei ia cu asalt oraşul Kramatorsk care este controlat de separatiştii proruşi. Potrivit agenţiei ruse de ştiri, în cadrul confruntărilor au fost rănite mai multe persoane.

UPDATE 23:00 Încă doi militari ucraineni au fost ucişi astăzi în urma luptelor cu separatiştii proruşi din apropierea oraşului Slaveank, Ucraina.
 
UPDATE 22:45 Peste 30 de persoane au fost arestate în urma intervenţiei de a elibera clădirea Sindicatelor. Activiştii ucraineni au forţat uşile şi au pătruns în clădire. Activiştii ucraineni au lichidat o tabără a separatiştilor care s-au baricadat în Casa Sindicatelor, informează publika.md.

UPDATE 22:25 Din clădirea incendiată a fost scos deputatul consiliului regional Alexei Albu. El a fost bătut rău, poliţia nu a putut să îl salveze de furia militanţilor.

Chiar dacă cele două tabere au fost despărţite de un cordon de poliţie, lucrurile au degenarat în violenţe. Prima dată, un tânăr a fost împuşcat mortal , iar zece persoane au fost rănite, potrivit presei ucrainene.

Luptele dintre cele două tabere au izbucnit în timpul marşului pentru unitatea Ucrainei desfăşurat de fanii echipei de fotbal locale, Chernomorets, dar şi ai celor de la Metalist Harkov.  Potrivit Unian, militanţii proruşi au aruncat cu fumigene, pietre şi sticle în participanţi, la un miting pro-ucrainean.

Vezi şi Bătaie între ultraşi şi proruşi în Harkov VIDEO

Peste 50 de persoane s-au adresat de urgenţă la medic, între care şi poliţişti, trei dintre aceştia suferind răni grave în zona pieptului şi a braţelor. Printre cei răniţi s-ar afla şeful adjunct al Poliţiei din Odesa, Dmitri Fuciudţi.

Potrivit informaţiilor furnizate de serviciul de presă al MAI, filiala din Odesa, 30 de persoane au murit în urma intoxicaţiei cu gaze, iar alte opt persoane, după ce au sărit în gol de la etajele clădiri Sindicatelor din Odesa,unde a izbucnit un incendiu devastator,  încercând să îşi salveze viaţa.  Clădirea Sindicatelor din Odesa a fost  devastată.  Peste 30 de trupuri stau nemişcate în faţa clădirii, acoperite cu steaguri ucrainene.

Citeşte şi Motiv HALUCINANT: Militarii ucraineni s-au predat proruşilor pentru că LE ERA FOAME

La rândul lor, activiştii ucraineni au incendiat mai multe corturi ale separatiştilor proruşi din centrul oraşului.  Tabăra militanţilor pro-ruşi este înarmată cu automate Kalaşnikov, bâte, bastoane, cocteiluri Molotov.

Violenţele au reizbucnit în această seară. Martorii spun că unii manifestanţi sunt înarmaţi cu arme de foc. Pe internet apar mai multe video cu violenţele de la Odessa.