Odorizantele de cameră, pericol pentru viaţa noastră

Contin numeroase chimicale, una mai iritanta ca alta, asa ca, la fiecare pulverizare, fara sa stiti, va puneti sanatatea in pericol

24 apr. 2016, 14:44
Odorizantele de cameră, pericol pentru viaţa noastră

Vedem zilnic, la televizor, reclame la tot felul de spray-uri sau dispozitive care imprastie un miros – spun producatorii – exact ca in natura. in realitate, insa, aceste odorizante de camera, de orice tip si sub orice forma, numai „naturale” nu sunt. Lista substantelor chimice (cele care imita mirosurile emise de „mama natura”) imprastiate in casa odata cu parfumul din spray este lunga. Cercetatorii de la EWG (Grupul de Munca Ecologica) au stabilit ca acestea fac parte din urmatoarele categorii:

1. Clasa substantelor iritante si bronhoconstrictoare

2. Clasa substantelor genotoxice si mutagenice

3. Clasa substantelor hepatotoxice (ucigasi ai celulelor hepatice)

4. Alergeni ai celulelor

5. Neurotoxine

6. Toxine reproductive

7. Poluanti ai aerului din interior si substante chimice de oxidare care produc compusi alergenici atunci cand sunt expuse la aer.

Ne spun ca sunt „parfumuri” S-a dovedit ca odorizantele, in marea lor majoritate, contin aceste cateva zeci de substante chimice si apa. Pe etichete, producatorii nu trec, insa, toate ingredientele sau, daca le trec, le denumesc succint „ingrediente privind controlul calitatii” sau „parfumuri”.

Substantele sunt, in realitate, extrem de periculoase pentru toti cei care le inspira. Nu sunt benefice nici pentru copii, nici pentru animale, iar pentru pacientii care sufera de afectiuni respiratorii sau dermatite alergenice sunt o adevarata amenintare. in atare situatie, de ce nu apar pe eticheta? Pentru simplul motiv ca legile „secretului comercial” nu ii obliga pe comercianti sa dezvaluie ingredientele produselor pe eticheta.

Exista o modalitate prin care sati tii familia departe de produsele nocive. De exemplu, poti sa faci acasa propriul odorizant pentru camera. Reteta este simpla, iar ingredientele folosite sunt la indemana si nu sunt daunatoare. Ai nevoie de:

1 litru apa

2 linguri de otet alb

8 picaturi ulei esential de eucalipt

8 picaturi ulei esential de tamaie

8 picaturi ulei esential de lamaie

Toate aceste ingrediente se amesteca bine, iar lichidul obtinut poate fi lasat sa se evapore in vase mici de sticla, mirosul lui fiind atat de intens incat va „schimba” aerul din intreaga casa.

sursa: evz.ro